Alfons Åbergs Pappa - Allt ni vill veta! [2024]

Alfons Åbergs Pappa - Allt ni vill veta! [2024]
Illustration av Gunilla Bergström från Stora boken om Alfons - Rabén & Sjögren
Senast uppdaterad: 10 februari 2024

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Alfons pappa är en person som väcker mycket nyfikenhet. Kanske är det hans sätt att vara som gör att folk förundras över honom. I den här artikeln så ger vi er allt ni behöver veta och lite till om Alfons Åbergs pappa!

Min bästa bok

Alfons pappa är en gemytlig och snäll far och Alfons främsta förebild. De tycker om att tävla mot varandra och ibland så leker de tillsammans men oftast så leker Alfons sida vid sida när Pappa Åberg behöver göra vuxengrejer som att läsa tidningen eller titta på TV.

Pappa och Alfons har en fin relation och han är oftast omtyckt av Alfons men ibland så bråkar de. Alfons Pappa står i kontrast mot den moderna pappan som ofta porträtteras i media idag, Pappa Åberg är ingen direkt atlet som är ute och löper milen på lunchen.

Han bryr sig inte särskilt mycket om att klä sig snyggt och att vårda sitt yttre, nej sköna tofflor och bekväma kläder räcker gott och väl.

Pappan har en avslappnad syn på uppfostran och låter ofta Alfons få testa på saker själv utan att vara där och styra och pilla. Sen röker han pipa inomhus, det gör man väl inte nuförtiden?

Författaren Gunilla Bergström har själv sagt att hon inte tycker att barnböcker behöver vara uppfostrande och det är något som lyser igenom i relationen mellan Alfons och hans pappa.

Det faktum att allt inte är så tillrättalagt bjuder in till intressanta samtal mellan den vuxna och barnet.

Vanliga frågor om Pappa Åberg

Alfons åberg pappa bild
Bild på Alfons pappa

Här har vi samlat vanliga frågor om Alfons pappa samlade på ett och samma ställe. Saknar ni någon fakta eller information? Kontakta oss så ska vi se om vi kan besvara er fråga!

Vad heter Alfons Åbergs pappa?

Alfons pappa heter Bertil Åberg och är en ständig följeslagare till Alfons i alla böcker. Det är sällan som Alfons kallar sin pappa vid namn vilket ju är förståeligt. 

Hur gammal är Alfons pappa?

Alfons Åberg's pappas ålder är 36 år gammal. Precis som för Alfons så varierar det hur gammal alfons pappa är beroende på vilken bok ni läser men som yngst är han 36 år och som äldst är han 42 år gammal.

Alfons pappas ålder är något som många förundras över. När man hör att Alfons pappa är 36 år gammal så är det nog många som drabbas av en smärre ålderskris. Han ser ju så gammal ut, klär sig som en gubbe och verkar inte bry sig nämnvärt om hur han uppfattas av andra.

Illustratören Gunilla Bergström hade säkerligen en finurlig tanke när hon porträtterade Bertil så som hon gjorde.

Vem gör rösten till Alfons Åbergs pappa?

Björn Gustafson gör rösten i första Alfons-serien och Jonas Karlsson gör rösten i andra Alfons serien. 

Den första serien med Alfons spelades upp första gången på TV 1979 och sista avsnittet producerades 1994. Serien regisserades av Per Åhlin efter Gunilla Bergströms manus. Berättarrösten till alla karaktärer i serien är som vi skrev ovan Björn Gustafson. Serien går fortfarande att se på SVT-play.

Andra serien med Alfons släpptes 2012 och berättarröst för alla karaktärer är skådespelaren Jonas Karlsson. Den andra serien är på totalt 13 avsnitt och är baserade på Gunilla Bergströms historier och böcker. Serien producerades av det norska bolaget Maipo film.

Vad jobbar Alfons pappa med?

Alfons Pappa jobbar och driver en firma tillsammans med några andra gubbar där de lagar möbler och gör modellbyggen i trä, så någon form av hantverkare är Bertil.

När han inte jobbar så är han oftast hemma med Alfons och gör vuxna saker. Han har faktiskt en motorcykel också så det verkar finnas ett motorintresse hos pappan.

alfons och pappa
Illustration av Gunilla Bergström på Alfons och Pappa från Stora boken om Alfons

Boktips - Vad gör Alfons pappa?

Alfons pappa förekommer ju i alla böcker men den här boken tycker vi passar lite extra bra då det faktiskt är Pappa Åberg som är huvudperson i boken!

Läs mer om alla Alfons böcker här!

Kända citat av Alfons Åbergs pappa

Liksom Alfons blivit känd för vissa citat som "Jag ska bara" så har även Pappa Åberg ett gäng klokheter som han gärna slänger sig med. 

Några av de mest kända citaten från Alfons pappa är:

  • "Ordning och reda - Pengar på fredá"
  • "Var sak på sin plats"
  • "Allt har sin tid - en sak i taget"
  • "Som man bäddar får man ligga"

Mer läsning