Din kompletta guide till alla Mamma Mu böcker [2024]

Din kompletta guide till alla Mamma Mu böcker [2024]
Illustration av Sven Nordqvist
Senast uppdaterad: 10 februari 2024

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Berättelserna om Mamma Mu och kråkan är riktiga klassiker inom svensk barnunderhållning. Det började som sånger och har sedan dess vidareutvecklats till mängder av olika medium. I den här artikeln så går vi igenom alla böcker med Mamma mu och kråkan och hjälper er att hitta rätt bok.

Min bästa bok

Innehåll

Mamma Mu såg dagens ljus för första gången under 80-talet, då handlade det bara om sånger och visor om Mamma Mu och Kråkan. Musiken blev populär och barnradion hörde av sig och ville börja spela sångerna om Mamma Mu.

Det var i samband med detta som Jujja Wieslander och Tomas Wieslander som skapat karaktärerna också började göra rösterna till kon och kråkan. Mellan låtarna som spelades på barnradion så pratade Mamma Mu och Kråkan om stort och smått och det här blev ett oerhört populärt inslagt på morgnarna hos barnfamiljer i Sverige på 90-talet.

Efter succén med radioprogrammet så släppte man 1991 den första boken med Mamma Mu och Kråkan. Mottagandet av böckerna blev väldigt varmt, inte minst tack vare de fantastiskt detaljrika illustrationerna skapade av Sven Nordqvist. 

Utöver böckerna så har Mamma Mu och Kråkan också filmatiserats två gånger med: "Mamma Mu & Kråkan" (2008) och uppföljaren "Mamma Mu hittar hem"(2022). Mamma Mu finns också som serie på bland annat SVT-play. Förutom filmerna så har det också satts upp flertalet teatrar och skapats mängder av leksaker och gosedjur med karaktärerna från Mamma Mu.

Karaktären Mamma Mu

Mamma Mu är som namnet antyder en ko, en väldigt nyfiken ko som gärna frågar och filosoferar högt om livet och alla måsten. Mamma mu är entusiastisk och nästan alltid snäll, förutom när hon blir väldigt orättvist behandlad, då säger hon ifrån! 

I karaktären Mamma Mu så kan barnet som läser böckerna känna igen sig. Nyfikenheten på allt man ser, frågorna som dyker upp titt som tätt och viljan att vilja se och veta mer.

Dynamiken i Mamma Mu's vänskap med Kråkan kan liknas vid den dynamik som ett barn känner till en vuxen. Mamma Mu belyser att man inte behöver vara dum bara för att man är nyfiken och frågvis.

Karaktären Kråkan i Mamma Mu-böckerna

Kråkan är Mamma Mu's bästa vän. Kråkan är lite av en besserwisser och anser sig ha gjort och sett allt och vet därför hur saker och ting ska göras. Mamma Mu's idéer och upptåg röstas ofta ner av Kråkan.

Anledningarna och bortförklaringarna till att Kråkan tycker förslagen är dåliga kan vara många så som att han tycker att det är pinsamt, farligt, jobbigt eller att han kanske riskerar att bli blöt. Mamma Mu's nyfikenhet står i stark kontrast mot Kråkans mer pragmatiska syn på livet.

I Kråkan kan den vuxne som läser böckerna om Mamma Mu & Kråkan ofta känna igen sig. Kråkan anser sig alltid veta bäst vad som passar Mamma Mu och han har aldrig tid. Fast plötsligt så får Kråkan tid om det verkligen är viktigt. Som vuxen läsare av böckerna kan det vara insiktsfullt att höra hur Kråkan uppfattas av barnet.

Alla böcker om Mamma Mu och Kråkan

Böckerna om Mamma Mu och kråkan har varit en favorit hos barn i förskoleåldern sedan första utgivningen 1991. Böckerna har översatts till över trettio språk och lästs av barn i hela världen, böckerna ges ut av förlaget Rabén & Sjögren.

Hur många Mamma Mu böcker finns det?

Än så länge(2022) så har det givits ut 18 stycken böcker i serien. Det finns dessutom pysselböcker, serietidningar, tygböcker och målarböcker som vi inte har med här. Här kan ni läsa om alla bilderböcker, kapitelböcker och pekböcker som finns i Mamma Mu-serien, uppdelat efter boktyp.

Mamma Mu och kråkan - Pekböcker

Pekböckerna med Mamma Mu riktar sig till de allra yngsta läsarna i åldern 1 år till 3 år, böckerna är gjorda i tålig kartong och det är ungefär 20 sidor i varje bok. En perfekt bok för att introducera den roliga kossan och hennes kompis kråkan.

Mamma Mu och kråkan - Bilderböcker

I bilderböckerna med Mamma Mu och Kråkan så är det främst fokus på de vackra illustrationerna av Sven Nordqvist men det är också lite mer text och dialog i bilderböckerna än i pekböckerna. Böckerna innehåller drygt 30 sidor.

Mamma Mu och kråkan - Kapitelböcker

I kapitelböckerna med Mamma Mu & Kråkan så får ni över hundra sidor med berättelser och fina bilder skapade av Sven Nordqvist. Böckerna är perfeka för att lösa högt ur till barn som önskar lyssna på lite längre berättelser. 

Vem har skrivit böckerna om Mamma Mu?

Jujja Wieslander och Tomas Wieslander skapade tillsammans karaktärerna Mamma Mu & Kråkan och det var de två som skrev de första böckerna i bokserien om Mamma Mu. De levde tillsammans och var gifta, Tomas Wieslander dog 1996. Efter Thomas död så har han och Jujjas gemensamma idéer fått fortsätta leva vidare genom att Jujja Wieslander har skrivit fler berättelser och gett ut flera böcker om Mamma Mu & Kråkan.

Vem har gjort illustrationerna i Mamma Mu-böckerna?

Det är Sven Nordqvist som har ritat och skapat alla vackra bilder i böckerna om Mamma Mu & Kråkan. Sven Nordqvists illustrationer är vackra och oerhört detaljrika. Tillsammans med makarna Wieslander så fick han skapa Mamma Mu & Kråkans skepnad. Resultatet blev som vi kan se i alla böckerna väldigt lyckat och det är mycket kärlek och humor som syns i hans fina illustrationer.

Utöver att göra illustrationerna till Mamma Mu-böckerna så är Sven Nordqvist mest känd som författare för att ha skapat karaktärerna Pettson & Findus. Böcker där han själv både skriver texterna och ritar bilderna.

Lyssna på Mamma Mu som ljudbok

Föredrar du att lyssna på ljudbok istället för de mer klassiska inbundna böckerna? Då kommer vi med glada nyheter för berättelserna om Mamma Mu och Kråkan finns tillgängliga både som ljudböcker och som e-böcker. Författaren Jujja Wieslander läser själv upp berättelserna i ljudböckerna. 

Lyssna på Mamma Mu som ljudbok eller läs som E-bok:

Mer läsning