Allt om Alfons och våra bästa tips på Alfons Åberg-böcker

Allt om Alfons och våra bästa tips på Alfons Åberg-böcker
Illustration av Gunilla Bergström

Senast uppdaterad: 13 augusti 2022 Publicerad: 07 april 2022

Böckerna om Alfons Åberg är riktiga klassiker och sedan första utgivningen för över femtio år sedan så har det givits ut mängder av titlar med Alfons Åberg. Här hjälper vi er att välja rätt genom att lista våra favoriter bland alla Alfons Åberg böcker och bjuder på lite historia och roliga fakta från Alfons-världen.

Innehåll

Den första boken om Alfons Åberg gavs ut 1972 och sedan dess har det givits ut över 25 böcker i den ordinarie bokserien. Det har dessutom givits ut mängder av andra alfonsböcker med olika teman som passar barn från 0 år till 6 år.

Inte mindre än 35 språk har böckerna översatts till så det finns gott om Alfons-läsare runt om i världen. Det är ingen överdrift att säga att Alfons Åberg blivit klassiska barnböcker.

Hur många Alfons Åberg böcker finns det då?
I originalserien även kallad Alfons-serien så har det getts ut 26 stycken böcker. Räknar man in alla övriga böcker så är det åtminstone dubbelt så många men när det kommer till de övriga böckerna så finns inte alla böcker ute i handeln längre.

När det kommer till ordningen på böckerna i Alfons-serien så är alla böcker helt fristående berättelser det vill säga att böckerna behöver inte läsas i kronologisk ordning för att hänga med i handlingen.

Utöver böcker så har Alfons porträtterats i två olika TV-serier och i flera filmer. I Göteborg så finns ett eget kulturhus tillägnat Alfons Åberg med bland annat teaterföreställningar och möjlighet att uppleva och upptäcka Alfons sagolika värld.

Alfons Åberg

I berättelserna om Alfons Åberg så får vi följa är en helt vanlig kille som inte är så gammal. 

Tillsammans med sin pappa så bor han i en lägenhet i vad som påminner om en förortsmiljö. Alfons är en figur som barn i förskoleåldern kan känna igen sig i. Han är lite busig och oftast på gott humör men vi får också se andra känslor som rädsla, irritation och svartsjuka.

I böckerna om Alfons Åberg så får vi stifta bekantskap med flera andra karaktärer, vissa mer återkommande än andra.

Alfons har en låtsaskompis som heter Mållgan och på förskolan så får han vänner som heter Milla och Viktor. Alfons har även en katt som heter Pussel. Fastrar och kusiner träffar Alfons också bland annat när det är kalas.

Hur gammal är Alfons Åberg?

Alfons Åbergs ålder varierar lite i de olika böckerna men han är i förskoleåldern i de allra flesta titlarna och i tidig skolålder i någon annan.

I böckerna så är Alfons någonstans mellan 4 år och 7 år gammal.

Våra favoritböcker i Alfons-serien

Sedan en tid tillbaka så har nya böcker i Alfons Åberg-serien börjat märkas med beteckningarna Lill-Alfons och Stor-Alfons. Lill-Alfons riktar sig till läsare i åldern 2-4 år och Stor-Alfons riktar sig till barn som är 4 år eller äldre. Den här märkningen gäller alltså böckerna i originalserien och inte de fristående böckerna.

Här listar vi våra favoriter från originalserien med Alfons Åberg. Vi har valt ut de åtta böcker som vi tycker är bäst i med vår favorit först. 

Tips på fler bra och roliga Alfons-böcker

Det har givits ut jättemånga böcker med Alfons-tema. Bilderböcker, pekböcker, pysselböcker, kluriga böcker och mycket mer.

Vi tipsar om pekböcker som passar små bebisar och böcker för de lite äldre barnen som hjälper barn att lära sig räkna och läsa.

Här ger vi våra tips på de bästa Alfons Åberg-böckerna som inte ingår i den ordinare bokserien.

Alfons Åbergs Pappa


Pappa Åberg

Vad heter Alfons Åbergs pappa?

Alfons pappa heter Bertil och är en ständig följeslagare till Alfons i alla böcker. Alfons Pappa driver en firma tillsammans med några andra gubbar där de lagar möbler och gör modellbyggen i trä, så någon form av hantverkare är Bertil.

Hur gammal är Alfons Åbergs Pappa?
Precis som för Alfons så varierar det beroende på vilken bok ni läser men Alfons pappan är någonstans mellan 36 år och 42 år.

Bertil är en gemytlig och snäll far och Alfons främsta förebild. De tycker om att tävla mot varandra och ibland så leker de tillsammans men oftast så leker Alfons sida vid sida när Bertil behöver göra vuxengrejer som att läsa tidningen eller titta på TV. Pappa och Alfons har en fin relation och han är nästan alltid väldigt omtyckt av Alfons. 

Alfons Pappa står i kontrast mot den moderna pappan som ofta porträtteras i media idag, Pappa Åberg är ingen atlet som är ute och löper milen på lunchen.

Han bryr sig inte särskilt mycket om att klä sig snyggt och att vårda sitt yttre, nej sköna tofflor och bekväma kläder räcker gott och väl.

Pappan har en avslappnad syn på uppfostran och låter ofta Alfons få testa på saker själv utan att vara där och styra och pilla. Sen röker han pipa inomhus, det gör man väl inte nuförtiden?

Otidsenliga detaljer som lever kvar i böckerna som kan hjälpa till att skapa diskussioner mellan barnet och den som läser.

Alfons Åbergs Mamma

Det är många som ställer sig frågande till varför Alfons mamma aldrig syns eller nämns i böckerna. Gunilla Bergström har i flera intervjuer sagt att det är en fråga som ofta ställts till henne.

Hennes svar på frågan är att det inte finns något konkret svar på var Alfons mamma befinner sig. Hon kanske bara är iväg någonstans, kanske har hon och Alfons pappa skilt sig?

Var Alfons mamma befinner sig är något som läsarna själva kan få fantisera om och diskutera tillsammans. Bergström visar också i böckerna om Alfons att det är helt normalt att bo ensam med sin pappa.

Författaren och skaparen Gunilla Bergström

Gunilla Bergström är skaparen av Alfons Åberg, det var hon själv som både gjorde illustrationer och skrev berättelserna i Alfons Åberg böckerna.

Bergström föddes den 3:e juli 1942 och dog 23:e augusti 2021. Hennes kulturskatt lever idag vidare genom Bok-Makaren AB som förvaltar alla rättigheter till Alfons Åberg och figurerna.

Gunilla Bergström var tidig på att vara inkluderande i sina barnböcker och tog upp ämnen som inte var så vanliga i böcker för barn.

I böckerna om Bill och Bolla så har ett av barnen en funktionsvariation och inspiration till handlingen är hämtad från Gunillas egna familj. Illustrationerna i Bill och Bolla står Bergström för själv och det finns mycket likheter med bilderna från Alfons böcker.

Referenser

Vem är Pappa Åberg? Centrum för barnkulturforskning, Stockholms Universitet, skrift nr 43, tryckt 2010, kapitlet ”Vem är pappa Åberg?” av Gunilla Bergström