Stor guide till alla Musse och Helium böcker i rätt ordning [2023]

Stor guide till alla Musse och Helium böcker i rätt ordning [2023]
Senast uppdaterad: 03 juli 2023

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Musse och Helium är en serie kapitelböcker som riktar sig till barn från 4 års ålder och uppåt. Böckerna har blivit oerhört populära bland både barn och vuxna, både som egen läsning och som högläsning. I den här artikeln så ger vi er allt ni behöver veta om böckerna i serien. Utöver kapitelböckerna finns det även pysselböcker, kortare godnattsagor och berättelserna finns även som ljudböcker inlästa av Morgan Alling.

Min bästa bok

Böckerna om Musse & Helium är en kombination av fantasy och äventyr, skrivna på en nivå som tilltalar yngre barn. Primärt så riktar sig Musse och Helium till åldern 6 till 12 år. Böckerna lämpar sig dock väldigt bra för högläsning, så om ditt barn är nyfiken på böckerna men ännu inte är i denna ålder så är det utmärkta böcker att läsa tillsammans med ditt barn.

Många vuxna uppskattar också berättelserna om Musse & Helium och författaren Camilla Brinck har sagt att hon aktivt jobbar för att det ska finnas underhållning både för den vuxne som läser och för barnet.

Bokserien har teman som medmänsklighet, vänskap, nyfikenhet och självkänsla, och är skriven för att utöver sitt syften som underhållning och läsfrämjande också kunna användas i undervisning på grundskolenivå, med pedagogiskt tillhörande material för lärare att använda.

Böckerna följer två syskon: muspojken Musse och musflickan Helium, som dras in i ett äventyr i Djurriket på andra sidan hålet i väggen. De träffar under sin jakt på guldosten många nya vänner, som katten Sigge, men också skurkar som Duvjägarna. Figurerna och världen som böckerna utspelar sig i illustreras med många fina bilder i färg.

Bilderna tecknas och illustreras digitalt av den malaysiske konstnären Shen Fei och hans team med illustratörer och tecknare, som använder sig av Brincks beskrivningar och skisser som utgångspunkt för bilderna.

Serien har blivit mycket populär bland barn och familjer i Sverige, med över en miljon exemplar sålda och med alla de sex första kapitelböckerna på topplistan för årets tjugo bäst säljande barnböcker under år 2021.

De har även kommit ut i norsk översättning, med förhoppning om fler översättningar för ännu fler språk av förlag internationellt.

Utöver kapitelböckerna, godnattsagoboken och pysselböckerna pågår det även förhandlingar kring att göra både en filmatisering av böckerna i serien och en fristående film med Musse och Helium.

Sällskapsspel med Musse & Helium

Sällskapsspel med Musse & Helium

Musse & Heliums fantastiska värld finns numera som sällskapsspel för barn.

I spelet, Jakten på Guldosten försöker deltagarna att hitta Guldosten och föra den i säkerhet. Spelet kräver både tur, mod och list.

Ett spännande spel där barnen får träna både koncentration och fokus. Rekommenderas till barn från 5 år och kan spelas med två till fem deltagare.

Alla böcker med Musse och Helium

Musse & Helium-serien består av totalt sju kapitelböcker som har givits ut av B. Wahlströms bokförlag sedan 2018 och av Bonnier Carlsen sedan 2020. Musse & Helium består av två serier: den första är fem böcker lång och gavs ut från 2018 till 2020, och den andra, som hittils är två böcker lång, har givits ut sedan 2021. 

Böckerna vänder sig främst till barn mellan 6 och 10 år, men passar även utmärkt som högläsningsbok för barn från 4 år. Musse och Helium är verkligen böcker för hela familjen med en unik och myllrande fantasivärld fylld av humor, spänning och färgsprakande miljöer.

Böckerna i den första serien:

Böckerna i Musse och Helium andra serien:

Musse och Helium Julbok 2022

Utöver kapitelböckerna finns det sedan 2020 också godnattsagor samt pysselböcker med bland annat pussel, målarbilder och korsord med Musse och Helium:

Musse och Helium böckerna i rätt ordning

Vilken ordning läses böckerna om Musse och Helium?

Här är Musse och Helium böckerna i rätt ordning:

Måste böckerna om Musse & Helium läsas i ordning?
Vi skulle säga att det är att rekommendera då det riskerar att bli rörigt om man hoppar i bokordningen. Det kan bli svårt att hänga med i handlingen om man hoppar över en bok och missar när nya karaktärer introduceras.

Vanliga frågor

Här har vi samlat vanliga frågor som brukar ställas om favoritmössen. Vi hoppas att ni hittar svaren ni är ute efter.

När kommer Musse och Helium del 7?

Nästa del i serien om Musse & Helium som alltså blir del 7 i bokserien och den andra boken i andra serien släpps den 7:e juni 2022.

Musse & Helium - En oväntad vändning går redan nu att förbeställa på till exempel Adlibris och Bokus.

När släpps Musse och Helium del 8?

Den 26:e juni 2023 släpptes äntligen Musse & Helium del 8.

Boken Uppdrag på djupt vatten går nu att köpa på till exempel Adlibris och Bokus.

Hur många Musse och Helium böcker finns det?

I bokserien så är det hittills 8 böcker som givits ut. Vad vi känner till så har det inte kommunicerats någonting om en del 9 ännu men vi hoppas på att det kommer åtminstone fem böcker även i den andra serien om Musse och Helium.

Hittills så har det släppts en eller två böcker om året i serien och med tanke på hur oerhört populära böckerna är så kan vi nog räkna med att boksläppen kommer fortsätta i liknande takt. Sen 2020 så har det också givits ut flera målar- och pysselböcker med Musse & Helium.

Författaren Camilla Brinck

Vem är det då som har skrivit de fantastiska berättelserna om Musse och Helium? Det är Camilla Brinck som skrivit böckerna, hon var sedan tidigare känd som artist och DJ, bland annat genom sina framträdanden i Melodifestivalen.

Att hon började skriva om mussyskonen var egentligen ursprungligen en slump - det kom sig helt enkelt av att hon 2016 hade haft ett ljudreglage felinställt, och genom detta "upptäckte" rösten till Musse och Helium.

Genom att leka med rösten fick figurerna liv, och hon påbörjade berättelserna om dem - först i form av ljudböcker på Storytel, och sedan som böcker i tryck.

Camilla Brinck har dyslexi, och trodde därför från början inte att hon skulle kunna vara författare. I och med detta lägger hon ner särskilt mycket tid på att se till så att böckerna är lätta att läsa och att ta till sig och att det finns ett bra flyt i texten.

Tvärtom vad hon ursprungligen trodde säger hon numera att hon inte skulle ha kunnat skriva böckerna på det sätt som hon gör om hon inte hade varit dyslektiker.

Brinck arbetar även tillsammans med sin privata redaktör Maria Isacsson med böckerna för att de ska bli så textmässigt bra som möjligt. Idag är Brinck en av de största författarna inom litteratur för barn i Sverige, och driver tillsammans med Maxim Kalmér bolaget Lindrizia.

Bolaget är namngivet efter det snötäckta landet i böckerna; det är genom detta som de bedriver verksamheten med böckerna, såsom förhandlingar med bokförlag och andra företag.

Lyssna på Musse och Helium som ljudbok

Som vi skrev ovan så startade faktiskt berättelserna om Musse och Helium som just ljudböcker år 2016. De finns naturligtvis än i dag som traditionella ljudböcker med Morgan Alling som uppläsare.

Böckerna finns också i form av något som förlaget kallar "cinematic ljudböcker", vilka inkluderar musik och ljudeffekter och med olika röster till varje figur. 

Mer läsning