Jonas Gardell's första barnbok - Sagan om den lilla gråsparven

Jonas Gardell's första barnbok - Sagan om den lilla gråsparven
Illustration: Martin Jacobson Fotograf: Thron Ullberg
Senast uppdaterad: 10 februari 2024

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Jonas Gardell är en våra mest älskade komiker och författare. Fram till 2022 så hade han bara skrivit böcker för vuxna läsare. Med släppet av barnboken "Sagan om den lilla gråsparven" så gjorde Jonas Gardell en bejublad debut som barnboksförfattare.

Min bästa bok

Köp Sagan om den lilla gråsparven

Jonas Gardell är en folkkär herre med väldigt många strängar på sin lyra. Nu mera kan han också titulera sig som barnboksförfattare. I den här artikeln så ger vi dig allt om "Sagan om den lilla gråsparven" och om Jonas Gardells författarskap.

Innehåll

Jonas Gardell och hans nya barnbok

Gardell berättar i en intervju på Sveriges Radio att han själv som litet barn växte upp med klassiska barnböcker av H.C Andersen, John Bauer och sagosamlingen "Bland tomtar och troll". Läsandet och sagorna var ett sätt för Jonas att bearbeta sina talfel som han hade som liten. Att läsa var något som han dock var duktig på och böckerna och sagorna blev hans tillflykt som litet barn.

Inspirationen till hans barnbok kommer dels från hans egna barndom men också från den tid då hans egna barn var yngre. Gardell brukade hitta på egna sagor som han berättade för sina egna barn. Nu när hans barn blivit äldre så är de inte lika intresserade av att höra på Jonas sagor och då kände Gardell att han ville berätta sagor för andras barn. Det var så idéen till "Sagan om den lilla gråsparven" föddes.

Vi får se om det blir fler barnböcker av Jonas Gardell men med tanke på hur oerhört väl debutboken tagits emot så hoppas vi på svenska barnböcker att Gardell kommer skriva fler böcker som riktar sig till barn.

Illustratören Martin Jacobson

Illustratör till de oerhört vackra bilderna i Sagan om den lilla gråsparven är Martin Jacobson. Jacobson som också gör sin debut i barnboksillustratör med denna bok. Han är i grunden konstnär med utbildning från Örebro konstskola och Konsthögskolan i Malmö och säger att barnboksillustrationer länge varit en inspirationskälla till hans konst.

Illustrationerna i bilderboken "Sagan om den lilla gråsparven" gör inte läsarna besvikna. Varje omslag bjuder på vackra bilder som verkligen sätter läsaren i rätt stämning för sagan.

Jonas Gardells författarskap och övriga karriär

Jonas Gardell har synts i mediala sammanhang och skrivit böcker sedan 1980-talet. Han debuterade som författade 1985 med sin första roman Passionsspelet som behandlar homosexualitet utifrån Gardells egna upplevelser. Romanen "En komikers uppväxt" som släpptes 1992 blev Gardells stora genombrott som författare. På senare år så har hans bokserie Torka aldrig tårar utan handskar blivit flerfaldigt prisbelönt och även en bejublad TV-serie. Några av priserna som boken och filmen har fått är:

  • Årets vuxenbok 2012 - Svenska Bokhandelsmedhjälpareförening
  • Bästa dramaserie på Series Mania-festivalen
  • Stora ljudbokspriset 2013 för Gardells inläsning av boken
  • Kristallen som årets TV-Drama 2013

Gardell syns ofta i TV och Radio, han har bland annat medverkat i program som Stjärnorna på Slottet, Min sanning, Så ska det låta, Melodifestivalen och sommarpratat inte mindre än fem gånger. 

Hans äktenskap med finlandssvenska Mark Levengood som också är en välkänd tv-personliget har varit väldigt uppmärksammat genom åren. Både Mark och Jonas har varit pionjärer för att öka acceptansen och förståelsen för HBTQ-frågor i det Svenska samhället. De har två barn tillsammans som alltså är de barn som Gardell säger att han berättat sagor för när de var yngre och gav honom inspiration till att släppa en barnbok.

Vilken ålder riktar sig boken Sagan om den lilla gråsparven till?

Det är en bilderbok som funkar bra för högläsning med yngre barn men boken kan också läsas själva av lite äldre barn.

Så vi tycker att boken riktar sig till en bred åldersgrupp från 3 år och uppåt då den kan läsas och upplevas på olika sätt. Även vuxna kommer att ha behållning av boken då stämningen i sagan gör en nostalgisk och för fram minnen från ens egen barndom.

Lyssna på Sagan om den lilla gråsparven som ljudbok

Dagens flexibla sätt att ta del av bra litteratur är fantastiskt. Valmöjligheterna är många; ladda ner online som e-bok, köp dem som ljudböcker eller skaffa de fysiska böckerna om du hellre föredrar det.

Sagan om den lilla gråsparven uppläst av Jonas Gardell själv finns både som ljudbok och E-bok hos de ljudbokstjänster vi listar nedan. Dessutom kan du lyssna på annan litteratur skriven av Gardell.

Här kan du lyssna på Jonas Gardells barnbok gratis

Mer läsning