Stina Wirsén och hennes Vem-böcker [2024]

Stina Wirsén och hennes Vem-böcker [2024]
Senast uppdaterad: 10 februari 2024

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Är du nyfiken på Vem-böckerna av Stina Wirsén? Då har du kommit rätt. Här berättar vi mer om de fantastiska barnböckerna som på ett finurligt och humoristiskt sätt lyckas förmedla och berätta om stora känslor som många barn känner.

Min bästa bok

Innehåll

Vem-böckernas handling och historia

Vem böckerna av Stina Wirsén är en serie bilderböcker främst avsedda för yngre barn i åldrarna tre till sex år. Serien har blivit mycket populär bland barnfamiljer sedan boken Vems byxor? kom ut år 2005, och har sedan dess översatts till femton ytterligare språk och funnit en stor läsarskara internationellt.

Böckerna har även blivit förlaga till teaterföreställningar runt om i Sverige, samt till den tecknade TV-serien Vem?, som sedan 2010 går att se på Barnkanalen och på SVT Play, och som också har visats på bio.

Vem böckerna är bilderböcker som med tydliga och söta djurfigurer och välskriven, kreativ text skildrar vardagssituationer i familjelivet som barn i målgruppen på åldrarna tre till sex år kan relatera till och som de ofta själva har varit med om eller har funderat på.

Figurerna återkommer genom serien, och utgör ett stort figurgalleri med både barn och vuxna i olika roller som täcker in många familjeuppsättningar i olika situationer. Detta gör att det alltid finns något i Vem böckerna som ett barn kan relatera till sin egen familj och sin egen situation, samtidigt som de får insikt i hur det kan se ut för andra barn och i andra familjer, utvidgar sin världsbild och utvecklar sin förståelse och sin empati för andra människor.

Samtidigt som de behandlar för barnböcker vanliga ämnen tar böckerna också stundom upp ämnen som får barnet att tänka till och som inte så ofta förknippas med barnlitteratur, såsom den fundersamma Vem finns? (2019). Här behandlar Stina Wirsén ämnet döden på ett fint sätt som lägger sig på rätt nivå för att barn ska kunna ta det till sig, utan att det för den sakens skull ska behöva kännas som att boken "pratar ner" till barnen.

Böckerna är inte enbart mysiga berättelser som leder till trevliga och engagerande sagostunder, utan är också en bra startpunkt till diskussioner barn och vuxna emellan, där man kan ställa frågor och kan få fundera över ämnen och uttrycka sina egna tankar med böckerna och dess figurer som referenspunkt. Böckerna används ofta i detta syfte vid högläsning på förskolor, dagis och bibliotek, men också lika gärna i hemmet.

Alla Vem-böckerna av Stina Wirsén

Sedan starten 2005 har Stina Wirsén skrivit omkring en till två böcker i Vem-serien nästan varje år, som ges ut i Sverige av Bonnier Carlsen. Tiden förflyter och vissa av figurerna växer upp och får egna barn genom seriens gång, men berättelserna är alla fristående och kan läsas i helt valfri ordning. Här listas de i utgivningsordning från den första 2005 till den senaste 2022:

Det finns också tre samlingsvolymer som innehåller flera berättelser i samma bok. De är:

  • Vem kommer nu? Innehåller "Vem är arg", "Vem blöder?" och "Vems byxor"
  • Vem är vems? Innehåller "Vems mormor", "Vems kompis" och "Vem bestämmer"
  • Vem där? Innehåller "Vem är borta?" och "Vem är sjuk?"

Utöver bilderböckerna finns det även två stycken pysselböcker som bland annat handlar om att sy, rita och göra andra pyssel tillsammans med figurerna från Vem-böckerna. Dessa inkluderar:

  • Vem syr? (2016)
  • Vem ritar vem? (2018)

Vilken ålder riktar sig Vem-böckerna till?

Böckerna riktar sig till de yngsta läsarna, förlaget själva uppger att böckerna kan läsas från 1,5 år. Böckerna släpps i inbundet format eller som e-böcker och finns inte som kartongböcker.

Lyssna på "Vem-böckerna" som ljudbok eller läs som E-bok

Dagens flexibla sätt att ta del av bra litteratur är genialiskt. Du kan både ladda ner online, köpa dem som ljudböcker eller skaffa de fysiska böckerna om du hellre föredrar det. Om du föredrar att lyssna på ljudböcker eller läsa på platta så har vi bra nyheter för dig. Vem-böckerna går att lyssna på hos våra samarbetspartners, klicka dig vidare så kommer du direkt till Stina Wirséns "Vem-böcker".

Lyssna på Vem-böckerna som ljudbok eller läs som E-bok:

Barnboksförfattaren och illustratören Stina Wirsén

Stina Wirsén är en illustratör och författare från Älvsjö i Stockholm, som föddes 1968, med utbildning från högskolan Konstfacket. Hon arbetar i många stilar och har mycket mångsidiga verk, och har bland annat uppmärksammats för sina illustrationer för Dagens Nyheter, där hon jobbade från 1990 till 2010, bland annat som chef för illustrationsavdelningen, och för sina modeillustrationer.

Hon har arbetat med bild och text inom många böcker, både på egen hand och i samarbete med andra författare, och använder sig av analoga medier inom sitt bildskapande istället för digitala ritplattor - detta bland annat på grund av de taktila känslorna av penna eller pensel mot papper.

Wirsén är dotter till författaren Carin Wirsén, och de två har ofta samarbetat med böcker för barn, med text av Carin och bild av Stina - men samarbetet innebär att de bygger på varandras idéer, snarare än att Stina skulle illustrera ett redan helt färdigskrivet manus av Carin. De utgår från en idé från Carin, som Stina arbetar med visuellt, och Carins text påverkas sedan av Stinas teckningar, medan Stinas teckningar påverkas av Carins text.

Samarbetet har varit lyckat, och har resulterat i bland annat barnböckerna om Rut och Knut - som har vunnit priser som Expressens barnbokspris Heffaklumpen och Elsa Beskow-plaketten - och böckerna om Lilla Skär och de brokiga. Stina Wirsén har även samarbetat med andra författare, däribland med Frida Nilsson med Hedvig-böckerna (2005), Ulf Stark med böcker som En stjärna vid namn Ajax (2016), och Anna Hörling med flera olika projekt inklusive pysselboken Vem syr? (2016).

Utöver sin egen verksamhet som författare och illustratör av böcker har Wirsén sedan 2000 även hållit i föredrag och workshops om eller för barn, både i Sverige och internationellt - däribland i Italien, Förenade Arabemeriaten och Japan. Hon har också arbetat idéellt för Rädda Barnen, samt med frilansuppdrag för deras tidning Barn.

Fler barnböcker av Stina Wirsén

Vem-böckerna är inte de enda barnböcker som Stina Wirsén har skrivit och illustrerat: hon har varit verksam inom böcker för flera målgrupper, däribland de allra yngsta med pekböckerna Bebisbrokiga och ABC-böcker med Rut och Knut. Även inom dessa böcker använder hon sig av kreativa illustrationer, med återkommande figurer med igenkännbar och individuell utformning, och av text som talar till barn på deras nivå.

2019 arbetade hon tillsammans med författaren Hédi Fried, en överlevare från Förintelsen, med boken Historien om Bodri, som utmärker sig som en berättelse om Förintelsen baserad på Frieds egna upplevelser, som vänder sig till barn i form av en bok avsedd för högläsning av en vuxen.

Mer läsning