Pedagogiska appar för barn gratis - Vi tipsar! [2024]

Pedagogiska appar för barn gratis - Vi tipsar! [2024]
Senast uppdaterad: 10 februari 2024

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Dras ert barn ständigt till skärmen? Då är det här rätt artikel för er! Här recenserar vi och går igenom pedagogiska appar för barn som ni kan prova gratis! Låt era barn kombinera skärmtid med lärande.

Min bästa bok

Innehåll

Våra favoriter som vi valt ut att fokusera på när det kommer till bra pedagogiska appar för barn är:

Skärmtiden är något som ökar dramatiskt bland både små barn och äldre barn. Ett problem som många föräldrar säkert känner igen sig i. Att då kunna erbjuda ett alternativ som både är roligt för barnet och samtidigt hjälper barnets lärande är ju perfekt.

Vi har valt ut de appar som vi tycker är bäst just nu för digitalt lärande. Det som är gemensamt för alla appar som vi har valt ut är att det är digitala plattformar som erbjuder en stor mängd av olika spel och interaktiva lärandeupplevelser på sina plattformar.

En annan stor fördel med de tjänster som vi recenserar är att alla dessa pedagogiska appar erbjuder en gratis provperiod. Ni kan alltså prova på och utvärdera appen och se om det är någonting för era barn helt gratis innan ni bestämmer er för att gå vidare med betalning.

Recension av HejAlbert

Hej Albert logga

Albert är en pedogisk app som fungerar på mobilen, plattan eller datorn. Appen laddas hem via din enhets app-butik.

Prova HejAlbert Gratis

Albert består egentligen av flera olika appar och de olika apparna täcker olika ämnen. I dagsläget så är det dessa appar som Hej Albert tillhandahåller:

 • Albert Junior
  • Matematik
  • Svenska
  • Engelska
 • Albert Code
  • Programmering
 • Albert Geo
  • Geografi
 • Albert
  • Digital mattehjälp 

Hej Albert Pedagogiska spel

Är Hej Albert bra då? Ja det här är vår absoluta favorit bland lärandeappar för barn. Appens breda utbud för framförallt barn från runt 4 år eller 5 år gör att de får väldigt mycket glädje och variation av innehållet. 

HejAlbert har verkligen lyckats med gamification av lärandet. Gamification innebär att man använder element så som olika nivåer och poäng för att ytterligare öka motivationen hos den som spelar. 

För yngre barn som är nyfikna på programmering så är Albert Code ett väldigt roligt och pedagogiskt spel där barnen får en grundläggande förståelse för programmering. Genom att lösa pussel och andra utmaningar så får användaren en introduktion till det programmatiska tänkandet.

För de äldre barnen i mellanstadie och högstadieåldern så är det främst fokus på matematik hos Albert. En stor skillnad mot de andra apparna är att det är mindre spelande och istället mer lärande.

Matematikappen hos Albert följer läroplanen enligt den årskurs som användaren fyllt i att de går i. Eftersom att matten är svårare så krävs det mer motivation och tid hos användaren för att det ska ge resultat. Appen är framförallt ett väldigt bra komplement för den som behöver förbättra sina matematikkunskaper.

En annan bra sak med Hej Albert är att appen är helt fri från reklam och andra störande moment som lätt kan distrahera barnen.

Vad kostar HejAlbert?

Priset för Hej Albert är från 119 kronor per månad. HejAlbert erbjuds i flera olika abonnemangstyper och priset per månad är beroende på om du vill ha appens fulla utbud eller nöjer dig med bara matematik-delen.

En annan sak som också påverkar ditt abonnemangs pris är hur många samtida användare som du vill ska kunna använda kontot samtidigt.

Prova Albert Gratis

Hej Albert erbjuder alltid en period då ni kan testa deras app gratis. Under vissa perioder så kan du prova HejAlbert gratis i upp till 2 månader så om du är nyfiken på appen så är det perfekt att testa när de kör en extra lång gratis provperiod.

Prova HejAlbert Gratis

Vilken ålder passar Hej Albert för?

Apparna som Albert erbjuder riktar sig till barn från 3 år upp till 16 år. Av de pedagogiska apparna som vi testat och rekommenderar så är Albert den som riktar sig till bredast åldersgrupp.

För de lite äldre barnen (10 år och uppåt) så är det fokus på matematik och appen följer läroplanen vilket är extra skönt att veta som förälder då just matten kan vara svår att hjälpa till med när barnens matteuppgifter blir allt svårare.

För de yngre barnen 3-9 år så finns det som vi skriver ovan ett brett utbud av pedagogiska appar som kombinerar spel och lärande på ett utmärkt vis. Albert Junior fungerar väldigt bra för barn som går i eller ska börja i förskoleklass och söker en app som är pedagogisk.

Sammanfattning

 • Albert riktar sig till barn från 3 år upp till 16 år
 • HejAlbert går att prova helt gratis under en tid
 • Ett brett utbud av ämnen för barn mellan 3 år till 9 år
 • Albert följe läroplanen för matte och följer läroplanen delvis för flera andra ämnen

Recension av Jaramba

Jaramba logga

Jaramba är en pedagogisk app för barn mellan 2 år till 5 år. Appen finns tillgänglig på app store och google play och går att köra i både surfplattan och mobilen.

Jaramba fokuserar på de yngsta barnen och deras utbud är enormt. De erbjuder över 800 olika aktiviteter i sin tjänst vilket gör de till Sveriges största app för barn i förskoleåldern.

Prova Jaramba Gratis

Framförallt är det små spel som erbjuds, spelen är pedagogiskt utformade för barnen att lära sig saker samtidigt som de spelar. Utöver spelen så finns det också pedagogiska barnböcker, sånger och små filmer för barnen att utforska. I spelen och böckerna så är det många kända karaktärer som till exempel:

Jaramba Pino spel

Spelen som erbjuds täcker en rad olika ämnen som de yngre barnen tycker om att utforska. Utöver böckerna, filmerna och spelen med de kända karaktärerna ovan så erbjuder Jaramba spel med olika teman. Några av de teman och miljöer som finns hos Jaramba är:

 • På bondgården
 • Mat 
 • Enklare matteaktiviteter
 • Färg och form
 • Spårvägsmuseet med tåg och bussar

Det här är verkligen en superbra tjänst att använda om ni känner att ni vill erbjuda ert barn en utmaning och roliga stunder samtidigt som ni kan vara säkra på att spelen i appen är pedagogiskt utformade för att främja ert barns lärande.

För er som söker nya aktiviter som era yngre barn kan roa sig med så rekommenderar vi verkligen att ge Jaramba en chans. Om ni som föräldrar brukar känna samvetskval för att barnen har för mycket skärmtid så kommer det kännas mer givande när ni vet att barnen faktiskt lär sig någonting när de tillbringar tid framför skärmen.

Vad kostar Jaramba? 

Jarambas pris är 99 kronor i månaden, i skrivande stund (2022-06-27). Som vi skriver nedan så erbjuder Jaramba alltid en provperiod då du kan testa appen helt fritt innan du tar beslut om du tycker det är värt att betala för tjänsten eller inte.

Jarambas betalmodell fungerar som en prenumerationstjänst där du betalar en fast kostnad varje månad som dras från ditt konto och du kan avsluta prenumerationen när du själv vill.

Prova Jaramba gratis

Jaramba erbjuder alltid en period då kan testa deras app gratis. Under vissa perioder så kan du prova Jaramba gratis i upp till 2 månader så om du är nyfiken på appen så är det perfekt att testa när de kör en extra lång gratis provperiod.

Prova Jaramba Gratis

Även Jaramba Förskola som vi skriver om mer nedan går att prova gratis i 30 dagar.

Vilken ålder passar Jaramba för?

Jarambas pedagogiska appar riktar sig till barn som är 2 år, 3 år, 4 år och 5 år gamla. Alltså är Jaramba en perfekt app för barn som går i förskolan

Jaramba i förskolan

Om du jobbar i förskolan eller om du bara vill tipsa personalen på förskolan om Jaramba så har vi glada nyheter. Jaramba Förskola är nämligen en app speciellt framtagen för att användas i undervisningen på förskolan.

Appen grundar sig i Jarambas utbud och är framtagen tillsammans med förskolepedagoger. Det finns färdiga undervisningssessioner att ta del av så att du som pedagog lätt kan komma igång och testa.

Prova Jaramba Förskola

Sammanfattning

 • En pedagogisk app som passar de yngsta barnen (2 år - 5 år)
 • Stor utbud av spel och rörligt material
 • Många kända karaktärer som känns igen från böcker och filmer
 • Jaramba erbjuder gratis provperiod
 • Finns i en särskild version anpassad för att använda i undervisning på förskolan

Recension av Zcooly

zcooly logga

Zcooly är den tjänst som är nyast av de apparna som vi rekommenderar i denna artikel.

Prova Zcooly Gratis

Vad är Zcooly då? Zcooly är en pedagogisk app som fokuserar enbart på matematik. Med spel framtagna i nära samarbete med pedagoger så följer de barnens utveckling på samma vis som läroböckerna de använder i skolan.

Precis som de andra tjänsterna så laddar ni ner zcooly till er mobiltelefon eller surfplatta. Appen kommer med ett antal minispel som riktar sig till barn i lite olika åldrar. De olika spelen har olika teman så som att vissa fokuserar på addition och subtraktion medan andra fokuserar på till exempel multiplikation. 

De spel som Zcooly för närvarande erbjuder är:

 • Räknepatrullen för barn mellan 5 år och 7 år (Lära sig räkna och skriva tal)
 • Affären för barn mellan 6 år och 10 år (Addition och subtraktion)
 • Klockgårder för barn mellan 6 år och 9 år (Lär dig klockan)
 • Roboklock för barn mellan 6 och 9 år (Mer avancerat lärande om tid och klockan)
 • Gruvan som passar barn från 8 år till 10 år (Multiplikation och division)
 • Raketen för barn från 9 år till 11 år (Multiplikation)
 • Landa för barn mellan 9 och 12 år (Svensk och nordisk geografi)
 • Kakmakeriet som passar barn mellan 9 år och 12 år (Bråkräkning)

Zcooly mattespel

Som ni ser så har alla spel utom Landa en sak gemensamt - Det är lärandespel för matte. Zcooly har lyckats väldigt bra i sin spelutveckling och alla spelen är väldigt välutvecklade och pedagogiskt utformade. 

Är Zcooly ett bra spel då? Ja om ni är ute efter att förbättra och öva mer på matten så är Zcooly definitivt rätt val av pedagogisk app för er. Variationen i de olika spelen och svårighetsgraden i de olika mattespelen gör att ni garanterat kommer att hitta något som passar er och ge en mer meningsfull skärmtid för ert barn.

En annan bra grej är att du som förälder kan välja att få information skickad till dig via mail där det står var barnet har spelat och lärt sig för något. På så sätt kan du som förälder bli mer involverad utan att behöva sitta med och titta när barnet spelar.

Vad kostar Zcooly?

Zcooly kostar 99 kronor i månaden och fungerar som en prenumerationstjänst där du betalar per månad. Precis som de andra tjänsterna så erbjuder Zcooly alltid en gratis provperiod så att du kan testa appen innan ni bestämmer er för at betala varje månad.

Både prenumerationen och provperioden går att avsluta när ni önskar så ni binder bara upp er för en månad i taget.

Prova Zcooly Gratis

Zcooly går alltid att testa gratis. Under vissa perioder så kan du prova Zcooly gratis i över en månad så om du är nyfiken på appen så är det perfekt tillfällate att testa när de kör en längre prövoperiod.

Prova Zcooly Gratis

Vilken ålder passar Zcooly för?

Zcooly riktar sig till barn som är 5-12 år gamla. Om ditt barn ligger före eller efter i sin matematikinlärning så kan appen även fungera bra för både yngre och äldre barn som vill bli bättre på matte.

Sammanfattning

 • Mattespel för barn melan 5 år och 12 år
 • Pedagogiskt utformade spel
 • Gratis provperiod
 • Möjlighet till uppföljning som förälder

Vad är en pedagogisk app för något?

En pedagogisk app riktar sig till barn som ska lära sig någonting nytt eller bygga vidare på sina kunskaper genom att öva ännu mer. Apparna kan köras på surfplattor som till exempel en Ipad. De går också att köra direkt på mobiltelefonen om ni föredrar det.

Någonting som vi har lagt vikt vid när vi valt ut de bästa apparna är att de ska vara pedagogiskt utformade och gärna utvecklade i nära samarbete med pedagoger som är vana att jobba med barn i appens målgrupp.

Mer läsning