Knacka på! och fler bra böcker av Anna-Clara Tidholm

Knacka på! och fler bra böcker av Anna-Clara Tidholm
Senast uppdaterad: 10 februari 2024

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Knacka på är en bok för små barn av Anna Clara Tidholm som blivit en stor succé sedan den gavs ut första gången 1992. Läs allt om Knacka på boken och de andra böckerna i serien och jämför priser innan du bestämmer dig för att köpa!

Min bästa bok

Innehåll

Knacka på!

Många är de föräldrar som berättat att barnets Knacka på bok blivit en riktig favorit och att boken ofta blivit så välanvänd att man har fått införskaffa flera. Det är kanske inte så konstigt att barnboken numera betraktas som en småbarnsklassiker och fortfarande år efter år toppar bästsäljarlistorna över barnböcker.

Knacka på är en bok som tagit fasta på barns fascination för vad som gömmer sig bakom dörren. I boken så får barnet öppna dörrar och utforska olika rum med härliga och färgstarka illustrationer. Knacka, titta och peka tillsammans med ditt barn.

Boken riktar sig till barn som är mellan 0-3 år gamla och den funkar faktiskt bra även för små bebisar. Ditt barn kommer att utvecklas med boken och efterhand själv lära sig att knacka och "öppna dörrarna"

Knacka på finns med hårda sidor i kartong som tål mycket och hård användning vilket vi rekommenderar er att köpa då risken är stor att sidorna snabbt kommer slitas sönder om barnet fattar tycke för boken.

Den finns även som en inbunden bok med tunnare sidor för den som föredrar det. Se till att boken är i formatet kartonnage eller board book om ni föredrar hårda sidor.

För dig som är nyfiken på knacka på bokens innehåll innan du köper den så finns den faktiskt uppläst på youtube där alla sidor bläddras igenom.

Fler böcker i Knacka på serien

Om ditt barn älskar sin Knacka på bok så måste ni kika in de andra böckerna i serien. Det fina och tydliga bildspråket känns igen i alla böckerna i bokserien.

Även Anna-Clara Tidholms härliga språk som gör att texterna läses nästan melodiskt av dig som högläsare känns igen vilket gör att man som vuxen inte tröttnar lika snabbt på böckerna som många andra barnböcker.

Författaren Anna-Clara Tidholm

Anna Clara Tidholm började inte sin yrkeskarriär med att skriva och illustrera barnböcker utan hon inledde faktiskt sin karriär som journalist.

Som journalist skrev hon bland annat texter för TV och radio. Hennes första jobb som illustratör kom på 70-talet när hon illustrerade bilder till barnprogram på TV. 

Anna-Clara var självlärd som illustratör men fattade tycke för yrket. Första bilderboken för barn, "Vad Bosse fick se", gav hon ut 1971 tillsammans med sin make Thomas Tidholm som stod för texterna. Thomas Tidholm är poet och författare och de två har gjort många barnböcker tillsammans.

Knacka på! är så klart den största succén som översatts till flera språk och tryckts i mängder av upplagor men hon har även skrivit och illustrerat många andra omtyckta böcker för barn.

Några av de mest populära böckerna av Anna Clara Tidholm:

För sina härliga bilderböcker så har Anna Clara Tidholm blivit flerfaldigt prisbelönt och några av de mer framstående priserna som hon fått mottaga är:

  • Elsa Beskow-plaketten (1986)
  • Expressens Heffaklumpen (1987)
  • Astrid Lindgren-priset (1997)
  • Augustpriset (2002)
  • Carl Von Linné-priset (2002)

Idéen till Knacka på!

Anna Clara Tidholm har i en intervju på barnens bibliotek berättat att idéen till Knacka på-boken plötsligt kom till henne. Hon såg framför sig en bok där sidorna var utformade som dörrar.

Först tänkte hon att det var någon annan som också tänkt att boksidor kan se ut som dörrar. Men efter lite efterforskning så insåg hon att så faktiskt inte var fallet.

Anna-Clara gjorde slag i sak och illustrerade själv samt skrev texten till boken och hon kunde nog då aldrig ana vilken framgångssaga som barnboken om att knacka på dörrar skulle bli.

Knacka på som app

Förlaget Alfabeta har faktiskt digitaliserat innehållet i Knacka på och utvecklat en app. Appen följer bokens innehåll och illustrationerna har anpassats för ipad's och iphones.

Knacka på appen kostar pengar att köpa och finns inläst på svenska, engelska, tyska och koreanska.

Det är en app som riktar sig till små barn så målet för appen är inte att barnet ska kunna interagera och klicka på allting i bilderna utan mer på att det ska bli en bra läsupplevelse för de yngsta.

Knacka på-appen är omtyckt och släpptes första gången 2013 i samband med att "Knacka på! boken" firade 20 år. Den vidareutvecklas och underhålls än idag (2022) och ligger frekvent högt på topplistan för böcker i appstore.

Mer läsning