28 klassiska barnböcker som du och ditt barn kommer ÄLSKA

28 klassiska barnböcker som du och ditt barn kommer ÄLSKA
Senast uppdaterad: 10 februari 2024

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Vissa barnboksförfattare har förmågan att fängsla generation efter generation av barn. I den här artikeln så ger vi dig klassiska barnböcker som du kommer att bli nostalgisk av och ditt barn troligtvis kommer att älska.

Min bästa bok

Innehåll

Gamla barnböcker som blivit riktiga klassiker är extra roliga att ge bort i present eller läsa som vuxen, inte minst av nostalgiska skäl. Vi ger dig 28 böcker som blivit en klassiker av en anledning, de är fortfarande väldigt bra.

Det är många klassiska barnboksförfattare som skrivit de kända Svenska barnböcker som vi har med i vår lista. Barnboksförfattare som har blivit klassiska mycket tack vare deras förmåga att skriva på ett sätt som fängslar barn oavsett vilken tidsepok de lever i.

För att göra det lite enklare för dig som läser och att ge lite mer struktur så har vi delat upp böckerna utifrån det decennium när de kom ut första gången. Många av författarna till böckerna har givit ut mängder av uppföljare i samma serie och böckerna har getts ut i flera utgåvor men det är alltså första utgåvan som vi utgår från i vår lista.

Det är främst klassiska svenska barnböcker i vår lista men även en och annan titel från utlandet är med. De böcker som vi valt ut i vår lista är barnböcker som riktar sig till barn mellan 0-9 år. Vi anger vid varje titel om boken lämpar sig för kategorin 0-3 år, 3-6 år eller 6-9 år.

Klassiska barnböcker från 60-talet eller tidigare

När vi kollar runt bland kända barnböcker som släppts under 60-talet eller tidigare så är det verkligen en riktig skatt med läslektyr. Från slutet av 1800-talet till slutet av 60-talet så verkade många av våra mest kända författare som stått för otaliga klassiska böcker för barn. Vi hittar namn som Astrid Lindgren, Elsa Beskow, H.C Andersen och Gösta Knutsson. Alla författare till mängder av barnböcker som blivit klassiker.

Klassiska barnböcker från 70-talet

En hel del författare som vi anser vara legender släppte klassiska barnböcker under 1970-talet. Vi hittar författare som Jan Lööf, Astrid Lindgren(igen), Lennart Hellsing och Gunilla Bergstöm som alla släppte böcker som blivit riktiga klassiker och hänger med än i dag.

Klassiska barnböcker från 80-talet

Under 80-talet så släppte bland annat Sven Nordqvist sin första bok om Pettson och Findus som än idag är väldigt populära. Astrid Lindgren släppte sin sista roman och Barbro Lindgren släppte den numera klassiska barnboksserien med Max.

Klassiska barnböcker från 90-talet

Många av dagens föräldrar var unga på 90-talet och är du en 90-talist så kommer du säkert bli nostalgisk när du ser författare som Anna-Clara Tidholm och Jujja Wieslander.

Klassiska barnböcker från 2000-talet

Några av de mest populära barnboksförfattarna som fortfarande idag släpper barnböcker började på 00-talet alltså mellan år 2000 och 2010. Än så länge är det nog få föräldrar som själva växt upp med dessa böcker men det är vad vi skulle kalla moderna klassiker eller blivande barnboksklassiker.

Mer läsning