Vi tipsar om 8 bra böcker för bebisar [2024]

Vi tipsar om 8 bra böcker för bebisar [2024]
Senast uppdaterad: 10 februari 2024

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Funderar du på att börja läsa böcker med din bebis? Då har du kommit helt rätt. Vi tipsar om åtta babyböcker som du och din bebis kan läsa tillsammans. Du får också tips och råd om vad du ska tänka på när du läser med din bebis.

Min bästa bok

Innehåll

Kan man läsa för små bebisar? Vår egen erfarenhet och många andras säger ja! Det är väldigt mysigt att sitta och bläddra i böcker med små bebisar. Bebisar är väldigt nyfikna och tittar, känner och biter gärna när en vuxen läser böcker för dem.  

Det finns en hel del babyböcker som riktar sig mot barn som är 0 år. Det kan dock vara svårt att veta vilken typ av barnböcker som passar de allra minsta som bara är några månader då ålderspannet ofta kan vara så brett som 0-3 år.

I den här artikeln så har vi hjälpt er på vägen genom att lista våra favoriter bland bebisböcker. Det är babyböcker som passar bra för de allra yngsta läsarna.

8 tips på böcker för bebisar

Vad gillar bebisar för böcker?

Bebisar är nyfikna och vill gärna känna och smaka på det mesta de ser och så även böcker. När det kommer till böckernas innehåll så tycker bebisar om att titta på bilderna i böckerna. Bebisböcker innehåller vanligtvis väldigt lite eller ingen text alls utan läsaren får tillsammans med bebisen prata om det man ser på bilderna.

Något som är värt att tänka på är att de allra minsta läsarna kan ha svårt att fokusera på allt för färgglada och detaljrika bilder. Därför är det bra att välja böcker av den typ som vi rekommenderar i artikeln, barnböcker som har starka färger och kontrastrika bilder så att det blir lättare för bebisen att fokusera på bilden.

Böcker med fokus på ljud och sång är också uppskattade bland bebisar. Bebisböcker där du som vuxen får lära ditt barn hur till exempel olika djur och figurer låter. Efterhand så kommer bebisen att försöka härma ljuden ifrån böckerna.

Självklart ska det vara slittåliga böcker, gärna i kartong, för bebisar så att de kan utforska böckernas sidor med hela kroppen. Det som också är bra med kartongsidor är att bebisarna själva kommer att kunna lära sig att bläddra i boken. 

Varför är det viktigt att läsa för bebisar?

Vid högläsning med din bebis så får din bebis möjlighet att höra och lära känna din röst bättre då du som vuxen ofta pratar tydligare när du läser högt från en bok. Att börja läsa tidigt skapar bra förutsättningar för ditt barn längre fram i livet. Det finns forskning som har påvisat att barn som börjat läsa i tidig ålder får bättre resultat på läsprovsresultat när de har gått i skolan fyra år.

Fler anledningar till att läsa med bebis:

  • En mysig och rolig stund tillsammans
  • Ökar koncentrationsförmågan
  • Hjälper barnet att känna igen saker och ting
  • Hjälper barnet i deras språkutveckling

"Boken stimulerar fantasin och övar oss i att skapa inre bilder"
- Svenska Barnboksakademin

Hur läser man för en bebis?

När barnen bara är 0 år så kan de ofta inte förflytta sig så långt. Om du börjar läsa för ditt barn redan innan det börjar krypa så kommer det att lära sig att läsnigen är en lugn och mysig stund.

Du som vuxen kan turas om i läsningen med din bebis genom att du bläddrar i boken, pekar och berättar för bebisen vad du ser. Sen kan du låta bebisen själv få utforska boken på det sätt som den vill (förmodligen vill de smaka på boken).

När kan man börja läsa för bebisar?

Du kan börja läsa för din bebis väldigt tidigt. Första månaderna i din bebis liv innan de har lärt sig att fokusera blicken så kommer förmodligen böckerna inte att ge så mycket stimuli för ditt barn. När blicken är mer stabil så är ditt barn redo för att ta del av böckernas ljuvliga värld.

Om du känner att din bebis inte riktigt är redo för vanliga böcker så är det ett tips att först börja introducera tygböcker som prasslar för att ge din baby en upplevelse som påminner om vanliga böcker.

Så var inte rädd för att det är för tidigt att börja läsa för ditt barn. Forskning har dessutom visat att både språkinlärningen och att lära sig att skriva går lättare för barn som börjat läsa redan i tidig ålder jämfört med barn som inte gjort det.

Referenser

17skäl för barnboken - Svenska Barnboksakademin

Ju tidigare man läser för barnen desto bättre - SVT

Mer läsning