Allt om Lars Lerin och hans barnböcker [2024]

Allt om Lars Lerin och hans barnböcker [2024]
Senast uppdaterad: 10 februari 2024

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Vill du veta mer om Lars Lerins barnböcker? Då har du kommit helt rätt. De flesta känner till att Lars Lerin är en duktig författare men inte lika många vet om att han också är barnboksförfattare och gav ut sin första barnbok år 2019.

Min bästa bok

Lars Lerin, född 2 april 1954 i Munkfors Värmland, är en av Sveriges mest omtyckta författare och konstnärer. Sedan 2019 så kan han också titulera sig barnboksförfattare. 

Konstnären och författaren Lars Lerin

Lars Lerin anses vara en av Sveriges absolut främsta akvarellmålare och har gett ut över femtio böcker. I hans böcker så möts konsten, livet och skrivandet i en unik kombination.

Lars vann det prestigefyllda Augustpriset 2014 i facklitterära kategorin med sin bok Naturlära som innehåller vacka akvarellmålningar. I konsthallen Sandgrund i Karlstad som drivs av Lars Lerin så kan man betrakta Lerins konst men också andra gäster som ställer ut sin konst i hallen.

Med sina TV-program "Lerins lärlingar" och "Vänligen Lars Lerin" så gick han rakt in i hjärtat hos tittarna. Ett bevis på detta var att han år 2020 var julvärd i SVT. Ett väldigt prestigefullt uppdrag som bara ges våra allra mest folkkära kändisar. 

Förhållandet med Lars man "Junior" har också fått mycket uppmärksamhet medialt. De gifte sig 2012 och "Junior" syns ofta medverka i Lars Lerins tv-program.

Nu mera är de en stor familj, Lars och Junior är föräldrar till inte mindre än fyra barn, två pojkar och två flickor. Lars har i intervjuer berättat att det framförallt är Junior som står för barnuppfostran och att han själv mer är lite av en snäll lekkamrat till barnen.

Lars Lerin släpper sin första barnbok

Barnen är nog en stor anledning till att Lars Lerin började skriva barnböcker. I Lars Lerins första barnbok, "Trollet är inte hemma" så är det hans son Rafael som är huvudperson.

Bokens handling utspelar sig på en promenad i skogen med sonen Rafael och katterna Silling och Mimi. Denna barnbok av Lars Lerin förmedlar en fin och kärleksfull stund mellan förälder och barn.

Redan i samband med att Lars Lerin gav ut sin första barnbok så berättade han att det kommer att komma fler då han även ville tillägna sin andra son en egen barnbok. Sedan dess har det blivit totalt tre och när nu familjen utökats till fyra barn så får vi hoppas att Lars Lerin fortsätter att ge ut ännu fler barnböcker.

Alla barnböcker av Lars Lerin

I alla barnböcker av Lars Lerin så kombinerar han konsten och berättandet. Alla barnböcker kommer med vacka akvarellmålningar skapade av Lars Lerin. Målningar som mycket väl kan inspirera barn som läser böckerna till att själva skapa konst.

Vilken ålder passar Lars Lerins barnböcker?

Berättelserna och handlingen i Lerins barnböcker är tankar som många yngre barn kan känna igen sig i. Bokförlaget har själva angett åldersspannet 3 år till 6 år.

Det är ju just i den åldern som Lars Lerins barn varit i när han skapat böckerna, barnen som gett honom inspiration till böckerna. Vilket gör att många barn i den åldern förmodligen kommer gilla böckerna lite extra.

Än så länge så har böckerna bara släppts i halvklotband eller som inbundna böcker så de allra yngsta läsarna får vara försiktiga om de ska utforska böckerna.

Men att titta på de vackra bilderna tillsammans med en vuxen går ju alldeles utmärkt även för de minsta barnen.

När släpps kattjaken av Lars Lerin?

Kattjakten som är Lerins fjärde barnbok förväntas släppas den 2:e September 2022. Om du vill vara säker på att få boken samma dag som den släpps så går den att förboka hos nätbokhandlarna.

Mer läsning