Vi tipsar om de bästa barnböckerna för 6-åringar [2024]

Vi tipsar om de bästa barnböckerna för 6-åringar [2024]
Senast uppdaterad: 10 februari 2024

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Vill du ha hjälp och inspiration i val av böcker till din 6-åring? Då tror vi att du kommer gilla den här artikeln. Vi ger tips på 12 barnböcker som vi vet brukar gå hem hos barn som är 6 år gamla. Du får också tips och råd om vad du ska tänka på när du läser med ditt barn.

Min bästa bok

Innehåll

Att hitta rätt barnböcker till en 6-åring är inte alltid det enklaste. I den här åldern så skiljer sig barnets läsförmåga åt ganska så mycket. En del barn har redan börjat läsa och vissa kanske inte har visat så mycket intresse alls för böcker.

Oavsett var ditt barn befinner sig så kommer den här artikeln att ge dig värdefulla tips på böcker och råd om vad du som förälder kan tänka på för att göra läsningen roligare.

Barnboken är barnets första möte med litteraturen och du som förälder öppnar upp en fantastisk värld för barnet genom att uppmuntra dem till läsning.

Våra tips på barnböcker för 6-åringar

Här listar vi våra favoriter i kategorin barnböcker 6 år.

Läs också - Snabbguide till alla Tsatsiki böcker

Vad gillar barn som är 6 år för böcker?

I denna artikel så är det elva barnböcker som brukar vara uppskattade hos 6-åringar. Involvera gärna ditt barn och presentera böckerna i artikeln och låt dem vara med och välja bok själva. Det gör att barnet känner sig mer involverad och ökar chansen att hen kommer vilja läsa boken ni köpt.

Att hitta barnböcker där barnet kan identifiera sig med karaktärerna eller handlingen i boken är något som många 6-åringar tycker om. Böcker som handlar om skolan är ett bra exempel på en handling som barnen känner igen sig i.

Tänk på att välja bok utifrån om du har tänkt att läsa tillsammans med ditt barn eller om barnet ska försöka läsa själv. Om ditt barn har börjat läsa själv så tänk på att välja böcker som är lättlästa och ligger på en nivå som din 6-åring klarar av.

I 6-års åldern så har många barn börjat fatta tycke för en viss genre av barnböcker. Om det gäller ditt barn så utnyttja det genom att erbjuda böcker i samma eller liknande nisch.

Varför är det viktigt att läsa för barn som är 6 år?

Oavsett om ditt barn redan kan läsa själv eller om barnet föredrar att du högläser för dem så bidrar läsningen med många positiva effekter. 

Barn som är 6 år gamla har normalt sätt ett ordförråd på omkring 10 000 ord. Läsningen bidrar till att barnet ökar på sitt ordförråd och barn som har läst sedan de var riktigt små har ofta ett betydligt större ordförråd än så.

För vissa 6-åringar så kan läsningen uppfattas som något jobbigt snarare än något positivt. Om ditt barn visar sådana tendenser så är det viktigt att fortsätta uppmuntra barnet till läsning och att testa nya metoder. Ni kan testa att läsa kortare stunder tillsammans med barnet och fråga dem om de har förslag på hur läsningen ska bli roligare. Försök att göra läsningen till en stund som barnet förknippar med mys och glädje. 

Fler anledningar till att läsa med din 6-åring:

  • Hjälper barnet att få förståelse för omvärlden
  • Över hjärnan på att skapa egna bilder och berättelser
  • Stimulerar fantasin
  • Förbättrar koncentrationsförmågan
  • Roligt och avkopplande
  • Ökar barnets självförtroende

Hur läser man för ett barn som är 6 år?

Fokus ska egentligen inte ligga på hur du läser utan det viktiga är at ni faktiskt kommer igång med läsningen tillsammans. Om du ändå känner dig osäker på din förmåga som högläsare eller läslärare så kan det vara bra med lite tips.

Om din 6-åring förknippar läsningen med något som är jobbigt så kan det vara bra att utforska nya platser att läsa på. Gör ett mysigt kuddhörn hemma eller prova att gå till en park eller bibliotek. Att byta miljö kan ge en nystart med läsningen för ditt barn.

Var aktiv som högläsare och ställ frågor till barnet om hur de upplever boken. Har din 6-åring börjat läsa själv så försök hjälpa dem genom att ljuda bokstav för bokstav när de kommer till ord som de tycker är svåra. 

Fortsätt med högläsning även om ditt barn har lärt sig att läsa själv. Med dig som läsare så kan barnet få höra spännande berättelser och sagor som de ännu inte kan läsa själva. Barn tycker om att höra sina föräldrars röster och genom högläsningen så kan du addera extra spänning till boken.

I vilken ålder ska barn kunna läsa?

Alla barn är olika men man brukar säga att barn brukar lära sig att läsa någonstans mellan 4 år och 7 år. Så om din 6-åring ännu inte kan läsa så är det ingenting som du ska känna dig stressad för. 

Sexåringar känner ofta igen bokstäver och kanske har de börjat ljuda högt hur enskilda bokstäver låter. Det är en vanlig ålder att börja knäcka den alfabetiska koden. Alltså att få en förståelse för hur bokstäverna tillsammans bygger upp orden. 

Referenser

Läraren - Ska man ägna sig åt skriv- och läsinlärning i förskolan?
Region Uppsala - Vad är typisk läsutveckling
1177 - Barnets utveckling 5-6 år

Mer läsning