Vi tipsar om de bästa barnböckerna för 3-åringar [2023]

Vi tipsar om de bästa barnböckerna för 3-åringar [2023]
Senast uppdaterad: 28 maj 2023

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Barnböcker till en 3-åring? Det är precis vad den här artikeln handlar om. Här får du tips på inte mindre än 12 böcker som passar bra för just barn som är 3 år gamla. Vi ger också tips och råd på saker som kan vara bra att tänka på vid läsning med barn.

Min bästa bok

Innehåll

Att få bjuda in och introducera sina barn till böckernas underbara värld är något som vi tycker är fantastiskt att få uppleva med små barn. I 3-års åldern så är det högst troligt att det är du som vuxen som får agera högläsare för ditt barn.

Det här bjuder in till en rolig och mysig stund tillsammans för dig och barnet. Tillsammans med barnet får ni upptäcka och diskutera bilderna och innehållet i böckerna. 

Den här artikeln är en komplett guide för dig dels med information om vad du ska tänka på när du väljer barnbok och läser för ditt barn. Sen delar vi också med oss av tips på 12 barnböcker som vi vet är väldigt uppskattade hos 3-åringar.

Våra tips på barnböcker för 3-åringar

Här listar vi våra favoriter i genren barnböcker 3 år.

Vad gillar barn som är 3 år för böcker?

Barn som är 3 år gamla gillar fortfarande oftast böcker där det är mer fokus på bilder än på själva textinnehållet. Bilderna i böckerna hjälper barnet att känna igen sig och gör det lättare för dem att sätta berättelsen i en kontext.

Böcker som handlar om saker som 3-åringen upplever i vardagen brukar ofta vara uppskattade då det gör att barnet enklare kan relatera till handlingen i boken.

3-åringar tycker ofta det är roligt att läsa om saker som de själva är med om. Det kan vara dråpliga föräldrar, interaktionen med kompisar och känslor som de känner. Som förälder kan boken också vara ett bra verktyg för att underlätta förändringar som man vet kommer inom närtid. Det kan till exempel vara böcker som handlar om att sluta med napp eller att börja använda potta.

Vissa barn med stor läserfarenhet eller med naturlig fallenhet kan redan nu har börjat intressera sig för att lära sig att läsa och räkna. Om ditt barn visar på sådana tendenser så kan det vara klokt att börja titta på böcker som lär ut siffror och alfabetet.

Ni kan också titta på våra tips på barnböcker för barn som är äldre än 3 år. 

Varför är det viktigt att läsa för barn som är 3 år?

Att läsa för din 3-åring är väldigt givande för barnet och bidrar till dess utveckling både språkligt och känslomässigt. Böcker som väcker barnets intresse gör att barnet kommer bli inspirerad till mer läsning. Din treåring kan förmodligen inte läsa men de tycker om att lyssna på vuxnas röster. 

En 3-årings ordförråd brukar normalt sett ligga på runt 900 ord och att läsa barnböcker hjälper ditt barn att öka på sitt ordförråd. Att läsa böcker bidrar också till att 3-åringen börjar lära sig känna igen bokstäver och siffror som de ser i texterna.  

Men tänk också på att läsningen inte ska kännas pressande. Det ska inte ställa för höga krav på dig själv som läser att ditt barn ska utvecklas si eller så. Om ditt barn inte är intresserat av böckerna så kan du testa att läsa kortare stunder, roligare böcker och att låta barnet få välja bok själv.

Fler anledningar till att läsa med din 3-åring:

  • Ger lugna stunder
  • Hjälper barnet att öva hjärnan på att skapa egna bilder och berättelser
  • Underlättar barnets läsinlärning
  • Ökar barnets ordförråd
  • Skapar igenkänning
  • Hjälper barnet att få förståelse för sin omvärld

Hur läser man för ett barn som är 3 år?

När du läser för din 3-åring så är det viktigt att du får barnet involverat i läsningen. Ställ frågor och låt barnet peka på föremål i bilderna i barnböckerna. Läs långsamt och ta er tid att verkligen kolla in vad det är som händer på bilderna i boken.

Tänk på att du som läser boken kan få alla berättelser intressanta. Märker du att ditt barn inte tycker om bokens handling så kan det vara en rolig utmaning att själv fantisera ihop en egen, bättre handling. 

Du behöver inte bry dig så mycket om att en bok ska läsas sida för sida från början till slut. En 3-åring vet inte hur man "ska" läsa en bok och det viktiga är att de tycker det är intressant och roligt. Vill barnet bläddra tillbaka och betrakta bilderna eller höra texten igen så är det bara positivt då det tyder på att de tycker om bokens innehåll.

Referenser

1177 - Barnets utveckling 2-3 år
Mina bibliotek -
Läs högt för små barn
Bokunge.se - Barnets Litteracitetsutveckling(affisch)

Mer läsning