8 tips på hur du gör för att skaffa gratis eller billiga barnböcker

8 tips på hur du gör för att skaffa gratis eller billiga barnböcker
Senast uppdaterad: 10 februari 2024

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Alla barn ska ha möjlighet att få njuta av böcker och läsning och pengar ska inte behöva vara ett hinder för dig som förälder. Här ger vi dig 8 tips som kommer hjälpa dig att spara pengar vid köp av barnböcker!

Min bästa bok

Innehåll

Det finns mängder av sätt för att komma över barnböcker billigt eller till och med gratis. Förhoppningsvis hittar du något värdefullt tips här att ta till om budgeten är tight eller om du bara vill göra det som är bäst för din plånbok. 

Biblioteket är så klart guld värt för att låna böcker gratis men ibland så behöver man ju faktiskt behålla böckerna. Ni kanske ska vara borta en längre tid och inte har möjlighet att lämna tillbaka böckerna eller så vill ni låta era barn använda böckerna om och om igen.

Oavsett anledning så kommer den här artikeln att hjälpa er att komma över barnböcker så billigt som möjligt.

1. Lyssna som ljudbok

Om ditt barn föredrar att lyssna på barnböcker som ljudbok så kan du göra stora besparingar. På de ljudbokstjänster som vi tipsar om nedan så betalar du en fast månadskostnad som ger dig tillgång till ett helt bibliotek av ljudböcker för barn.

För en mindre summa pengar i månaden så kan ditt barn alltså lyssna på precis så många böcker som det önskar.

En annan bra sak med just ljudbokstjänster är att alla de tjänster vi listar nedan har en gratis prova på period. Du kan alltså skaffa ett abonnemang och prova att lyssna på ljudbok med ditt barn gratis i 30 dagar och sedan utvärdera om det är något för er.

Vi listar tre stycken ljudbokstjänster så  du kan totalt få 2,5 månad gratis lyssning innan ni behöver betala någonting.

Ett väldigt bra tips som får dig att spara pengar och som också gör det möjligt för er att faktiskt utvärdera om ljudböcker är något som passar ditt barn innan ni bestämmer er för att börja betala.

Testa någon av dessa ljudbokstjänster GRATIS tillsammans med ditt barn!

2. Köp e-böcker

Ett sätt att köpa billiga böcker för barn är att istället för att köpa fysiska titlar så kan du köpa böckerna som en E-bok. Med E-boken så får du boken i ett elektroniskt format och kan läsa den direkt på din dator, telefon eller med speciella läsplattor.

Ljudbokstjänsterna som vi listar här ovan har även mängder av böcker som e-böcker så det samma gäller här. Ni kan prova tjänsterna i över 2 månader gratis och utvärdera.

Alla älskar inte att läsa böcker i elektroniskt format men det kan definitivt vara värt att prova. Det är ju inte säkert att ditt barn tycker likadant som du. Det går även att köpa enskilda titlar som E-böcker hos t.ex. Adlibris och Bokus.

Priset på barnböckerna är betydligt billigare än fysiska böcker så om ditt barn gillar konceptet så är det ett utmärkt sätt att köpa böcker billigt.

3. Låna barnböcker på bibliotek

I Sverige är vi verkligen lyckligt lottade med en fantastisk tillgång på bra bibliotek. Till det allmänna biblioteksväsendet hör all biblioteksverksamhet som är offentligt finansierad i Sverige.

Det finns sju sorters bibliotek inom det offentliga i Sverige och de som är mest aktuellt för dig som söker barnböcker är skolbiblioteken och folkbiblioteken. På biblioteken kan du låna böcker helt gratis i ett begränsat antal dagar och det enda du behöver göra är att skaffa ett bibliotekskort.

Det finns ett enormt utbud med barnböcker på biblioteken och det är inte bara böcker på svenska utan du kan hitta böcker på mängder av andra språk och kan alltid be ditt lokala bibliotek ta in specifika titlar om du önskar.

Många folkbibliotek har också mysiga läshörnor så om du vill göra en trevlig(och gratis) utflykt med ditt barn och uppmuntra till läsning så är det ett tips.

Glöm inte bort att fråga personalen på tips på böcker då bibliotekarierna har en stor erfarenhet på vilka böcker som barn gillar. 

4. Jämför priser

Har du hittat en barnbok som du bestämt dig för att köpa? Glöm då inte att jämföra priset på boken hos flera e-handlare.

På Svenska Barnböcker så listar vi alltid flera återförsäljare som säljer boken och glöm inte att kolla vad boken kostar hos flera återförsäljare. Priserna kan skilja sig ganska mycket mellan olika e-handlare och du kan spara många kronor på att lägga några extra minuter på att jämföra priset på den bok du bestämt dig för att köpa.

När du jämför priset så glöm inte bort att också kolla fraktkostnaden hos den specifika återförsäljaren. Fraktkostnaden kan variera och är ofta gratis men ibland så kräver det ett minimibelopp på ordern.

Så glöm inte bort den parametern när du räknar på var din barnbok blir billigast att köpa.

5. Köp begagnade barnböcker

Böcker är verkligen en produkt som håller väldigt bra och går att återanvända i flera generationer. Så ett annat tips är att kolla in second hand affärer och loppmarknader när du ska köpa billiga barnböcker.

Second Hand affärer har ofta ett väldigt stort utbud av barnböcker då det är en sån sak som folk gärna skänker när de rensar förråden. Oftast är också böckerna i väldigt bra skick då det tenderar att vara böckerna som inte blivit lästa så mycket som man helst skänker.

Prissättningen på böcker på Second Hand affärer gör det också möjligt för dig att göra riktiga fynd. Ofta prissätts alla böcker till samma pris så om du har bra koll på vad titlarna kostar i handeln så kan du göra riktiga fynd.

Kolla till exempel in vår artikel med klassiska barnböcker och håll lite extra utkik om du hittar någon klassiker från listan. Ofta är det just klassiker som går att hitta och är de bästa fynden på begagnatmarknaden då de tryckts i mängder av år och det finns många böcker ute på marknaden.

6. Gratis barnböcker som pdf

Visste du att det faktiskt finns barnböcker helt gratis i elektroniskt format online? Om inte så kommer vi med glädjande nyheter!

En del böcker där upphovsrätten har gått ut finns tillgängliga helt gratis som e-böcker. Här är ett exempel på några hemsidor som erbjuder gratis böcker online.

7. Byt böcker med andra barn

Har ni ett helt gäng med barnböcker som inte längre blir lästa? Låt de inte bara ligga i en låda på vinden utan föreslå en bokbytarträff.

Prata ihop dig med andra föräldrar till kompisar till ditt barn och föreslå at ni ska ta med er ett antal böcker var och sedan så kan ni byta böcker sinsemellan.

Helt gratis och böckerna får ett nytt liv och kan förhoppningsvis bli lästa igen. Inte bara smart för plånboken utan också klimatsmart då det bidrar till mindre konsumtion.

Håll också utkik om det arrangeras några bokbytardagar i ditt närområde. Det finns skolor och bibliotek som arrangerar sådana här dagar. Sen finns också Stora Bokbytardagen som arrangeras årligen av föreningen Medveten Konsumtion.

8. Passa på när det är bokrea

Passa på att köpa böcker till dina barn när det är rea. Just för böcker så är det ju en återkommande stor bokrea varje år. Bokrean sker varje år och brukar börja i februari. Datumet som rean ska börja bestäms av Svenska Bokhandlareföreningen och själva rean brukar hålla på i drygt en månad.

Det som är extra trevligt med bokrean är att i princip alla bokhandlare har rea i samband med detta så om du har en lista på böcker som du tänkt köpa till ditt barn så avvakta till det är bokrea och se om du kan köpa böckerna lite billigare.

Förutom bokrean så är ju Black Week och Black Friday en återkommande rea som många försäljare av barnböcker också väljer att delta i. Black Week är sista veckan i november så det är perfekt läge att fynda barnböcker som du kan ge bort i julklapp.

Vanliga frågor

Var köper man barnböcker billigast?
Som vi skrivit ovan så är det viktigaste att jämföra priset hos flera olika återförsäljare. Historiskt så är det väl Adlibris som varit den största prispressaren bland de svenska bokhandlarna.

Men bara för att det varit så historiskt är det ingen garanti att det är så just när du ska köpa böcker. Det kan vara andra handlare som kanske har speciella erbjudanden.

Kan man låna e-böcker på bibliotek?
Ja det kan du faktiskt göra. I stort sett alla offentliga bibliotek tillhandahåller möjligheten att låna även e-böcker via biblioteket.

Tillvägagångssättet kan skilja sig något mellan olika bibliotek men kolla med ditt lokala bibliotek och fråga hur man gör just där för att låna e-böcker.

Hoppas att något av alla tips föll dig i smaken och att det hjälper er att komma över barnböcker billigt.

Hör gärna av er till oss om ni har något ytterligare spartips när det kommer till böcker för barn!

Mer läsning