Stor guide till alla Harry Potter böcker i rätt ordning!

Bild på den legendariska Perrong ¾ från Harry Potter böckerna
Bild på den legendariska Perrong ¾ från Harry Potter böckerna
Senast uppdaterad: 10 februari 2024

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Harry Potter är en serie böcker för barn och ungdomar som har fängslat många läsare världen över sedan serien först kom ut 1997. Den har sedan dess blivit till en filmserie på åtta delar, samt blivit förlaga för flera andra verk som utspelar sig i samma fiktiva värld - däribland filmserien Fantastiska vidunder och teaterpjäsen Det fördömda barnet. Böckerna nådde höjden av deras popularitet på 00-talet, men är fortfarande en populär serie som når nya läsare.

Min bästa bok

Innehåll

Böckerna blandar flera genrer, med fantasy, mystik och internatskoleberättelse som de främsta, men har även inslag av drama, politisk thriller, romantik och bildningsroman. I böckerna följer vi den brittiske pojken Harry, som när han fyller elva år får reda på att han är en trollkarl och har blivit intagen på Hogwarts, en skola för häxor och trollkarlar i Storbritannien och Irland.

Från Harrys synvinkel får läsaren från det ögonblicket stiga in i häxornas och trollkarlarnas värld, som hålls hemlig för alla icke-magiska människor. Varje bok utspelar sig över ett år i Harrys liv, och läsare får därmed se honom växa upp genom berättelsens gång.

Alla Harry Potter böcker i korrekt ordning

Hur många Harry Potter böcker finns det i serien? Harry Potter-serien består av sju romaner, som ursprungligen gavs ut mellan 1997 och 2007. Dessa inkluderar, i utgivnings- och läsordning:

När kom Harry Potter böckerna ut?

 • Den första boken om Harry Potter är De vises sten och den kom första gången 1997.
 • Den andra boken Harry Potter och hemligheternas kammare  gavs ut 1998.
 • Den tredje boken Harry Potter och fången från Azkaban kom 1999.
 • Den fjärde boken i serien Harry Potter och den flammande bägaren kom 2000.
 • Bok nummer fem i serien är Harry Potter och Fenixorden och den gavs ut 2003.
 • Den sjätte boken i serien är Harry Potter och halvblodsprinsen och den kom år 2005.
 • Den sista och sjunde boken Harry Potter och dödsrelikerna gavs ut 2007.

Fristående böcker i Harry Potter-världen

Utöver romanerna finns det tre korta böcker om Harry Potter som är skrivna som om de vore litteratur som existerade i den fiktiva Harry Potter-världen. Dessa är:

 • Fantastiska vidunder och var man hittar dem (2001), som på originalspråk heter Fantastic Beasts and Where to Find Them. En bok om magiska varelser i Harry Potter-världen.
 • Quidditch genom tiderna (2001), som på originalspråk heter Quidditch Through the Ages. En bok om quidditch, en fiktiv sport som trollkarlar och häxor spelar i Harry Potter-världen.
 • Barden Beedles berättelser (2008), som på originalspråk heter The Tales of Beedle the Bard. En bok som samlar barnsagor från Harry Potter-världen.

Det finns även magiska pysselböcker med Harry Potter tema som passar lite äldre barn och en officiell bakbok för barn med recept som fått inspiration från Harry Potters värld..

Vem är författare till Harry Potter?

Harry Potter-böckerna skrevs av den brittiske författaren J. K. Rowling, vars egentliga namn är Joanne Rowling, men som skrev under pseudonym då förlaget var oroligt att ett kvinnonamn skulle avskräcka pojkar från att läsa böckerna.

Hon hade det svårt ekonomiskt innan och under tiden hon skrev den första boken, och blev refuserad på flera förlag innan De vises sten blev utgiven, men har sedan dess blivit en av Storbritanniens rikaste och mest inflytelserika författare.

Sedan Harry Potter har hon skrivit vuxenromanen Den tomma stolen (2012), och, under pseudonymen Robert Galbraith, detektivserien Cormoran Strike (2013), samt de två barnböckerna The Ickabog (2020) och The Christmas Pig (2021).

Harry Potter-böckerna på svenska

Sedan 1999 har böckerna i Harry Potter-serien även givits ut på svenska av bokförlaget Tiden. Översättaren för samtliga böckerna var Lena Fries-Gedin, som sade att hon tyckte om arbetet med serien i och med att få arbeta med roliga namn på personer, saker och platser. Omslagen till de svenska utgåvorna gjordes av illustratören och målaren Alvaro Tapia.

Hur många sidor är det i harry potter böckerna?

Harry Potter böckerna är barn och ungdomsböcker med många sidor och mycket läsnjutning. Det som är bra är att de första böckerna inte är lika långa som de senare böckerna i serien. Detta gör att de första böckerna är lite lättare att läsa för yngre läsare som vill börja läsa Harry Potter. Så här många sidor är det i alla böckerna om Harry Potter på svenska:

 • Harry Potter och de vises sten - 375 sidor
 • Harry Potter och hemligheternas kammare - 360 sidor
 • Harry Potter och fången från Azkaban - 528 sidor
 • Harry Potter och den flammande bägaren - 748 sidor
 • Harry Potter och Fenixorden - 993 sidor
 • Harry Potter och halvblodsprinsen - 664 sidor
 • Harry Potter och dödsrelikerna - 779 sidor

Vilken ålder passar böckerna om Harry Potter?

Förlaget själva har ålderkategoriserat böckerna i bokserien till 9-12 år. Är du en duktig läsare så kan du definitivt börja tidigare än så. Som ni ser ovan så har de första böckerna något mindre sidor än de senare i serien.

Du ska inte heller känna att Harry Potter böcker inte är någonting för dig om du är äldre än 12 år då det finns många både ungdomar och vuxna som älskar böckerna.

Se förlagets ålder mer som en rekommendation. Är du nyfiken på Harry Potter och känner att det är för mycket text med dig så kan du alltid läsa boken tillsammans med en vuxen.

Mer läsning