15 tips på bra och roliga barnböcker med ljud! [2024]

15 tips på bra och roliga barnböcker med ljud! [2024]
Senast uppdaterad: 10 februari 2024

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Söker du en barnbok med ljud? I den här artikeln så får du 15 tips på sångböcker med ljud och andra roliga böcker med ljud för barn. Barnböcker med ljud är väldigt uppskattade hos de minsta barnen.

Min bästa bok

Innehåll

Att läsa tillsammans med sitt barn är väldigt mysigt och roligt. Som förälder kan det kännas frustrerande att man är mer taggad själv på läsningen än vad barnet verkar vara. För att hjälpa till på traven och att väcka barnens nyfikenhet på böcker så brukar barnböcker med ljud vara ett bra knep.

Böcker med ljud för barn är vanligtvis enkla bilderböcker där ljuden adderar ett extra moment till berättelsen. Ibland kan det vara skönt som vuxen att ha hjälp av ljudet för det är inte alltid helt enkelt att härma en apa eller krokodil.

Vi skriver även om sångböcker med ljuduppspelning. Det är alltså böcker med kända barnsånger där det finns en inbyggd högtalare som gör att boken kan spela upp sången. Det brukar vara uppskattade böcker för barnen från att de är riktigt små och i flera år därefter.

Sångböcker med ljud

Här har vi samlat våra favoriter för dig som söker en sångbok för barn med ljud. Böckerna innehåller mängder av klassiska barnsånger som du kommer känner igen blandat med en del nyare visor. Titta runt och välj ut den bok med musik för barn som du tror passar er bäst. 

Barnböcker med ljud på djur

Här har vi samlat våra favoriter bland barnböcker där barnet får öva sig på hur olika djur låter med hjälp av bokens ljuduppspelare.

Barnböcker med ljud på fordon

Fordon fascinerar många små barn och med de böckerna med ljud som vi tipsar om här så kan ni tillsammans med ert barn utforska hur de olika fordonen låter och ser ut.

I vilken ålder gillar barn böcker med ljud?

Barnböcker med ljud är ofta uppskattade från väldigt tidigt ålder. Många barn som inte ens har fyllt året brukar uppskatta den här typen av böcker. Möjligheten att trycka på knappar som låter gör böckerna extra spännande. Bilderböckerna och pekböckerna brukar vara uppskattade av barn som är mellan 0-2 år.

När det kommer till sångböckerna med ljuduppspelning så är livslängden lång. Många älskar redan som bebisar att lyssna på musiken och att titta på bilderna. Ju äldre barnet blir desto mer involverade kan de själva bli i val av sånger och kanske till oc med sjunga med i sångerna. Har de dessutom lärt sig sångtexterna utantill så kan sångboken hjälpta till när barnet ska lära sig att läsa.

En del kritiserar böcker med ljuduppspelning för att vara mer av en leksak än en bok. Må så vara men barnen älskar ofta dem och det är ett smart sätt att försöka få barn som inte är så intresserade av böcker att bli mer intresserade. Dessutom så innehåller bilderböckerna små korta sagor precis som många barnböcker.

När kan man börja läsa för barn?

Du kan börja läsa väldigt tidigt för ditt barn och det finns egentligen ingen särskild ålder då det är rätt att börja läsa för ditt barn. Så var inte rädd för att det är för tidigt att börja läsa för ditt barn. Dessutom har forskning visat att både språkinlärningen och att lära sig att skriva går lättare för barn som börjat läsa redan i tidig ålder jämfört med barn som inte gjort det.

Böckerna i den här artikeln lämpar sig bra att börja läsa och lyssna på med de allra minsta barnen. Glöm inte bort att ta pauser om du märker att barnet har problem att koncentrera sig. Ett tips är att ha korta lässtunder ofta än att ha långa lässtunder då barnets förmåga att koncentrera sig längre stunder inte brukar vara så bra vid den här åldern.

Hur fungerar barnböcker som spelar upp ljud?

Barnböcker med ljud har en liten digital ljuduppspelare inbyggd i boken. I sångböcker med ljuduppspelning så har du också en liten display där du kan välja vilken sång som du ska spela upp och knappar som ger dig möjlighet att höja och sänka volymen samt starta och pausa sången. 

Böckernas ljuduppspelning drivs av vanliga batterier och batterierna sitter säkert förankrade i en liten batterilucka som kräver skruvmejsel för att öppna. På så sätt är böckerna säkra att använda för de allra minsta barnen då batterierna inte riskerar att plötsligt trilla ut.

Mer läsning