Läsa för barn - Både roligt och viktigt!

Läsa för barn - Både roligt och viktigt!
Senast uppdaterad: 10 februari 2024

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Högläsning tillsammans med ditt barn är en fantastisk stund för både dig och ditt barn. Här ger vi er 10 goda argument till varför det är bra att läsa med ditt barn! Kom ihåg att det aldrig är för tidigt eller för sent att börja läsa för barnen.

Min bästa bok

Innehåll

Att du som vuxen läser tillsammans med ditt barn är något som ni båda kommer ha mycket glädje av genom livet. Det bästa är att det inte bara är en härlig stund utan läsningen ger ditt barn många viktiga färdigheter. Det finns många argument till varför du ska läsa för era barn och här delar vi med oss av våra 10 främsta skäl.

10 skäl för högläsning med ditt barn!

1. Skapar trygghet och närhet

Att läsa med ditt barn sittandes nära eller i knät gör att barnet får närhet och kommer associera läsandet med trygghet! Något som är väldigt viktigt för ett bra föräldraskap.

2. Stimulerar språkutvecklingen

Genom att läsa för ditt barn så bidrar du till att ditt barn får ett ökat ordförråd. Forskning har visat att familjer som läser mycket för sina barn kan ha lärt sig flera tusen fler ord vid 6-års ålder än barn som inte läser hemma. 

3. Ger lugna stunder

Små barn kan behöva stunder då de bara sitter ner och kopplar av utan att skärmar är inblandade. Läsning med ditt barn bjuder in till en lugn och skön stund. Att läsa godnattsaga för ditt barn är något som hjälper många barn med att komma till ro när det är sovdags.

4. Underlättar läsinlärningen senare i livet

Eftersom att högläsning stimulerar språkets utveckling så har barnet också ett försprång när de ska börja läsa själva. De är vana att se bokstäver och kan flera ord.

5. Skapar igenkänning

Många mindre barn tycker om att läsa samma bok om och om igen. Det är en del i barnets utveckling och att återkommande läsa samma bok skapar en igenkänning som ditt barn kommer att tycka om.

6. Hjälper barnet att förstå sin omvärld

Det händer väldigt mycket i ett litet barns liv och det är inte lätt att förstå allt som händer omkring dem. Att läsa böcker med handlingar som ditt barn känner igen från sin vardag kommer hjälpa dem att bearbeta och få en förståelse för det de upplever.

7. Ökar självförtroendet

Kunskap är makt brukar man säga och det gäller även när det kommer till läsning för barn. Med alla goda argument som vi radar upp i denna artikel så kommer ditt barn få ett ökat självförtroende eftersom att det lär sig saker i en snabbare takt med hjälp av böckerna.

8. Underhållande och roligt

När du hittar en bok att läsa för ditt barn som ditt barn tycker om så kommer du märka att de tycker det är väldigt roligt. Barnet vill läsa boken flera gånger och lär sig vad som händer i boken.

9. Ökar koncentrationsförmågan

Små barn kan ofta inte koncentrera sig särskilt länge på en och samma sak. Med hjälp av högläsning så hjälper du ditt barn att öka på sin koncentrationsförmåga.

10. Övar hjärnan på att fantisera

Med bilderna och berättelserna i boken så hjälper du ditt barn att få en vildare fantasi. Ställ frågor och diskutera med barnet om vad som händer i boken och försök att stimulera förmågan att fantisera.

När ska man börja läsa för barn?

Det är svårt att börja läsa för tidigt för ditt barn! Om du verkligen är ivrig på att komma igång med att läsa böcker för din bebis så kan du vänta åtminstonde en eller två månader. Du kommer att märka när ditt barn börjar se och intressera sig för bilderna på sidorna i boken. Så om ditt barn är äldre än ett par månader så finns det inga skäl till att avstå från läsning.

Stressa dock inte för att du inte kommit igång tidigt nog! Det är alltid bättre att komma igång att läsa med ditt barn än att avstå för att ni tycker att det är för sent. Barnet kommer tycka att det är minst lika spännande med böcker om det är något nytt som introduceras för hen. 

Tips på böcker att läsa för ditt barn

Vi på svenska barnböcker tipsar om böcker som passar från små bebisar till lite äldre barn. Här ger vi er tips på vidare läsning om du vill ha tips på bra böcker för små barn:

 

Mer läsning