Pussel 1 år - Tips på bra pussel för 1-åringar [2023]

Pussel 1 år - Tips på bra pussel för 1-åringar [2023]
Senast uppdaterad: 28 maj 2023

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Söker du efter pussel till en 1-åring? Då är det här en artikel för dig! Vi tipsar om roliga och bra pussel för barn som lämpar sig för barn som är omkring 1 år gamla.

Min bästa bok

Pussel är en väldigt uppskattad och rolig sysselsättning för många barn och så klart ska det börja pusslas i tid. I denna artikel så tipsar vi om barnpussel för 1 åringar.

Vi skriver också om lite tips på var som kan vara bra att tänka på när det kommer till att köpa pussel till barn som är omkring året gamla.

Hur många bitar i ett pussel för 1 år gamla barn?

För 1-åringar så handlar pusslandet minst lika mycket om att öva motoriken som det faktiska pusslandet. Så vi rekommenderar främst knoppussel till ett barn som är 1 år. De pusslen brukar ofta ha mellan 3-7 bitar.

Ett knoppussel är precis som det låtar ett pussel där barnet har en liten knopp till sin hjälp för att lättare kunna greppa pusselbiten. Den här typen av pussel brukar göra att 1-åringarna lättare kan greppa och försöka lägga pusselbiten på rätt plats.

Formpussel är också en uppskattad variant på pussel för 1-åringar. Det är alltså ett barnpussel där du har fördefinierad form där biten passar och inte ett traditonellt pussel. Knoppussel är allt som oftast uppbyggda som ett formpussel.

Våra tips på roliga pussel för 1-åringar 

Läs och ta del av alla våra tips på pussel för 1 år gamla barn. Det är en härlig mix av barnpussel med populära figurer som till exempel Babblarna och uppskattade motiv på djur som går hem hos 1-åringar.

Babblarna Formpussel

Babblarna Formpussel

Barnens favoriter från tidigt ålder - Babblarna! Här har vi ett roligt formpussel med alla sex originalfigurer från Babblarna! Pusslet är gjort i trä och figurerna är tåliga och tål att lekas med som fristående figurer. 

Kolla på figurerna och klura ut vilken babblare som ska ligga var.

Rekommenderad ålder: Från 1 år.

Pussel Husdjur - 3 Bitar

Pussel Husdjur - 3 Bitar

Ett superfint knoppussel från populära varumärket Melissa & Doug. Pusslet består av 3 stora bitar på supergulliga husdjur.

Under biten så finns det en bild på djuret som hjälper barnet att lägga pusselbiten på rätt plats. Ett perfekt pussel att börja med för de minsta!

Pussel med ljud Djur

Pussel med ljud Djur

Ett extra roligt pussel som ger ifrån sig olika djurläten när pusselbitarna hamnar på rätt plats. En utmärkt leksak som tränar både barnets koordination och lär barnen ljuden från olika djur som syns till på bondgårdar.

Done by Deer knoppussel

Done by Deer knoppussel

Från populära Done by Deer kommer ett knoppussel med 7 bitar på söta exotiska djur. Greppa krokodilen, elefanten eller giraffen och se om du hittar var biten passar.

Pusslet är gjort i trä och figurerna är vacka så det är en leksak som tål att ligga framme!

Skip Hop Zoo pussel Park Pals

Skip Hop Zoo pussel Park Pals

I detta lekfulla pussel är det 8 bitar med motiv på olika djur. Det är stora klossar och tydliga motiv vilket gör det perfekt för de minsta barnen.

Pusselbitarna kan stå upp själva så de fungerar även bra vid vanlig lek!

Rekommenderad ålder: från 1 år 

Liewood Ludwig Pussellåda Hus

Liewood Ludwig Pussellåda Hus

Visserligen inte ett klassisk pussel men pussellådan är en utmärkt leksak för de yngsta barnen som kombinerar pusslandets motorik med lek med klossar. Den här pussellådan är utformad som ett snyggt hus i trä.

Väldigt snygg och stilren leksak som tål att stå framme som en inredningsdetalj. Pusselhuset innehåller totalt 12 bitar i trä.

Pussel i trä - Dragon Tales

Pussel i trä - Dragon Tales

Ett vackert träpussel i sobra färger med stora stabila klossar från Sebra. Bitarna är utformade som olika drakar från sagornas värld.

Alla motiven finns trycka på pusselbrädan för att hjälpa barnet att hitta den pusselbit som passar. Figurerna är så pass stadiga att de kan stå på egen hand och fungera som leksaksfigurer i sig.

Rekommenderad ålder: 1 år

Mer läsning