Pussel 2 år - Tips på bra barnpussel för 2-åringar [2023]

Pussel 2 år - Tips på bra barnpussel för 2-åringar [2023]
Senast uppdaterad: 28 maj 2023

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Är du på jakt efter pussel till barn som är omkring 2 år gamla? Då har du kommit rätt! Här tipsar vi om roliga och bra pussel för barn som passar 2-åringar.

Min bästa bok

Pussel är alltid uppskattat bland barn och har 2-åringen inte börjat med barnpussel ännu så är det en pefekt ålder att sätta igång. Alla pussel som vi tipsar om här är pussel som funkar från 2-års ålder, det är inte för svåra pussel med jättemånga bitar och pusslen är rejäla och stryktåliga.

I denna artikel får ni tips på olika typer av pussel som passar 2-åringar. Perfekt inspiration på leksaker som är bra att ge bort i present och julklapp

Hur många pusselbitar för 2 år gamla barn?

Barn som är runt 2 år brukar uppskatta och kunna klara av pussel som har mellan 5-15 bitar. Vissa barn är väldigt duktiga på att pussla redan som 2-åring medan andra inte visar samma intresse för bitarna.

Tänk på att det är helt normalt om ditt barn inte "klarar" av ett pussel som riktar sig till två-åringar. Precis som med allt annat i livet så har olika barn fallenhet för olika saker. 

Barn runt 2 år brukar främst gilla så kallade knoppussel där varje bit har en knopp som gör biten lätt att greppa eller formpussel där bitarnas plats tydligt syns på pusselbrädet. Om ni är ute efter ett mer traditonellt pussel för 2-åringen så rekommenderar vi 6-10 bitar med stora pusselbitar.

Våra tips på bra och roliga pussel för 2 år gamla barn

Här har vi samlat ett gäng barnpussel som vi vet brukar vara uppskattade hos 2-åringarna. Det är bland annat pussel med motiv på karaktärer som 2 år gamla barn ofta tycker om, pussel med Pippi, Babblarna, Greta Gris och Bamse.

Spana in listan och se om det är något som faller er i smaken!

Pippi knoppussel i trä

Pippi knoppussel i trä

Ett 12-bitars knoppussel med älskade Pippi Långstrump av Astrid Lindgren. En ram pryder detta pussel där bottenbilden saknar detaljer som pusselbitarna ska fylla i. På pusslet så syns kända figurer från Pippis värld så som Tommy, Annika, Lilla Gubben och Herr Nilsson.

Motivet på pusslet förestället en illustration av Ingrid Vang Nyman gjord 1952. Pusslet är gjort i trä.

Bamse Askpussel i Trä

Bamse Askpussel i Trä

Ett pussel från Kärnan med Bamse-motiv. Pusslet förvaras i en smart och praktiskt ask. Motivet på pusslet föreställer Bamse som sitter och läser med sina vänner.

Ett pussel helt i trä och utan ram med 9 bitar. Perfekt för 2-åringar som börjar få tycke för pusslande.

Babblarna Rampussel

Babblarna Rampussel

Ett roligt pussel med Babblarna där barnen både får träna finmotorik och ordträning. Barnet får försöka placera bit för bit rätt och under varje pusselbit så står namnet på föremålet.

Pusslet innehåller hela 18 bitar och passar för barn från 2 år och uppåt.

Greta Gris Klädpussel

Greta Gris Klädpussel

Ett riktigt roligt och finurligt pussel med Greta Gris. Här får barnen hjälpa Greta att klä på sig. Mixa kläderna på fötter, överkropp och huvudbonad med totalt 14 bitar.

Själva pusslet är på 4 bitar men går att kombinera i många olika varianter. Kommer i en snygg låda och passar perfekt som present!

VIGA Pussel Kugghjul

VIGA Pussel Kugghjul

Här är ett pussel som passar den kluriga 2-åringen. Tillverkaren Viga har gjort ett pussel med 11 kugghjul som ska sättas på träknopparna. Runt varje träknopp så är kugghjulet ritat för att hjälpa barnet.

När väl alla kugghjul sitter på plats så kan barnet få snurr på hela kugghjulssystemet. Perfekt kombination av pussel och logiskt tänkande.

Goula - Magnetiskt fiskepussel

Goula - Magnetiskt fiskepussel

Här är ett oerhört roligt kombinerat formpussel och fiskespel. Med tio olika motiv på fiskar, krabbor och sjöstjärnor så får barnet placera ut de olika föremålen i havet. 

Varje pusselbit har en magnetknopp på sig och med det medföljande magnetiska fiskespöet så kan barnen fiska upp pusselbitarna som de placerat ut. Pusslet är tillverkat i trä.

Ravensburger Mitt första pussel - Fordon

Ravensburger Mitt första pussel - Fordon

Här är ett pussel på något som fascinerar många 2 år gamla barn, olika typer av arbetsfordon. Det är fyra olika minipussel med olika svårighetsgrad med motiv på traktor, grävmaskin, tåg och brandbil.

De fyra olika pusslen har olika antal bitar. Två, fyra, sex och åtta bitar gör att det här är ett pussel som ditt barn kan utvecklas med.

Mer läsning