Astrid Lindgren böcker - (Allt om Astrid och hennes böcker)

Astrid Lindgren böcker - (Allt om Astrid och hennes böcker)
Senast uppdaterad: 10 februari 2024

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Astrid Lindgren är vår tids mest älskade barnboksförfattare och hon har gett ut mängder av böcker för barn som läses än idag. Här går vi igenom Astrid Lindgrens mest kända böcker och massor av spännande fakta om böckerna.

Min bästa bok

Innehåll

Astrid Lindgren är förmodligen Sveriges kändaste författare av barnböcker genom tiderna. I denna artikel så fokuserar vi på Lindgrens böcker och bjuder på massor av läsning kring hennes mest kända böcker.

Vanliga frågor om Astrid Lindgren och hennes böcker

Här har vi samlat vanliga frågor som ofta ställs om Astrid och hennes böcker. Vi hoppas att ni ska finna svar på era frågor!

Hur många böcker har Astrid Lindgren skrivit?

Astrid Lindgren skrev totalt under sitt liv 34 stycken kapitelböcker och 41 stycken bilderböcker. Det här är det antalet bilderböcker och kapitelböcker som gavs ut under Astrids livstid.

Sen ska det tilläggas att det finns ännu fler böcker av Astrid Lindgren då vi inte räknar med alla samlingsböcker som givits ut under årens lopp.

Det ges fortfarande än idag, efter hennes död, ut böcker i hennes namn med nya illustrationer eller som sagosamlingar. Dessa böcker är inte heller med i den siffran som vi anger ovan.

När började Astrid Lindgren skriva böcker?

Astrid Lindgren debuterade som författare 1944 då hon gav ut sin första bok, Britt-Mari lättar sitt hjärta. Hon var då 37 år gammal och mor till två barn. 

Hur började Astrid Lindgrens skriva böcker då? Redan som ung flicka när hon gick i skolan och genom sitt arbete som volontär på Vimmerby tidning så uppmärksammades Astrids skrivartalang. Det var när hon berättade sagor för sina egna barn som många av Astrids idéer föddes.

Bland annat så uppkom karaktären Pippi Långstrump när hon berättade sagor för sin dotter. Det var hennes dotter Karin som kom på namnet till karaktären som Astrid berättade om.

Astrid Lindgren skrev också en bok om Pippi Långstrump som fick nobben av Bonniers-förlaget. Skrivandet gav dock mersmak och hon skickade in ett bidrag till Rabén & Sjögrens tävling om att få ge ut en ungdomsbok. Hon kom tvåa i tävlingen och fick ge ut sin första barnbok.

Vilken bok gjorde Astrid känd?

Det var den första boken om Pippi Långstrump som kom ut 1945 som gjorde Astrid Lindgren känd i Sverige. Pippi Långstrump var banbrytande när den gavs ut och påminnde inte alls om andra barnböcker som gavs ut i Sverige vid denna tid.

Boken med Pippi Långstrump blev ett stort genombrott för Astrid och böckerna sålde slut i bokhandlarna runt om i Sverige.

Det var dock inte bara lovord utan en professor i barnpedagogik ansåg att Pippi "uppförde sig sinnessjukt". Debatten om Pippi bidrog säkerligen till att göra Astrid Lindgren ännu mer känd.

Illustration av Ingrid Vang Nyman

Hur många böcker har Astrid Lindgren skrivit om Pippi?

Astrid Lindgren skrev totalt 3 böcker om Pippi som fristående bilderböcker.
De böckerna var:

 • Pippi Långstrump (1945)
 • Pippi Långstrump går ombord (1946)
 • Pippi Långstrump i söderhavet (1948)

Utöver originalböckerna så har det givits ut mängder av samlingsvolymer, sångböcker, prasselböcker, serietidningar, pekböcker, pysselböcker och mycket mer med Pippi Långstrump. Böckerna om Pippi har översatts till 77 språk (2022).

Hur många Astrid Lindgren böcker har sålts?

En ungefärlig siffra på hur många böcker Astrid Lindgren sålt är otroliga 165 miljoner (2022). Det är en siffra som ständigt ökar då hennes böcker fortfarande säljer väldigt bra och ofta syns på topplistorna.

Den exakta siffran på hur många böcker som sålts kommer vi dock tyvärr aldrig att få. Detta på grund av piratkopiering av böcker var betydligt vanligare förr och i många länder, däribland Ryssland så ansåg det lagigt att kopiera fritt. Detta gör att mörkertalet på antalet böcker som sålts kan vara stort.

Vilken är Astrid Lindgrens mest sålda bok?

Det är böckerna om Pippi Långstrump som är Astrid Lindgrens mest sålda böcker. 2007 beräkandes Pippi-böckerna ha sålt inte mindre än 50 miljoner exemplar. 

Det finns inga exakta siffror på hur mycket varje enskild Pippi-bok sålt men förlaget Rabén & Sjögren uppgav 2007 att den pippi-bok som säljer bäst i Sverige är "Känner du Pippi Långstrump".

Astrid Lindgrens första bok

Den första bok som Astrid Lindgren debuterade med var boken "Britt-Mari lättar sitt hjärta".  Det här är alltså den enda boken som Astrid gav ut innan hon släppte Pippi-böckerna. Det är definitivt inte Astrid Lindgrens mest kända verk.

Möjligheten att få ge ut sin första bok var ett pris i "Rabén & Sjögren" tävling i kategorin ungdomsböcker där Astrid kom tvåa. Det är också därför som hennes första bok riktar sig till en något äldre målgrupp(9-12 år) än vad många av hennes andra böcker gör.

Astrid Lindgrens kändaste böcker

Vilka är då Astrid Lindgrens kändaste böcker? De som vi valt ut som Astrids mest kända verk är:

 • Pippi Långstrump
 • Emil i Lönneberga
 • Barnen i Bullerbyn
 • Madicken
 • Lotta på bråkmakargatan
 • Karlsson på taket
 • Nils Karlsson pyssling
 • Bröderna Lejonhjärta
 • Mio min mio
 • Ronja Rövardotter

Det är aldrig helt enkelt att säga vilken bok som är kändast men vi har valt ut de som är mest omtalade och som sålt bäst i Sverige. Även om inte alla böcker av Astrid Lindgren blivit kända så har väldigt många blivit det. Vissa av böckerna har blivit mer kända som filmer.

Vi har valt ut en titel till varje karaktär. Om ni letar efter sagosamlingar med Astrid Lindgren så kan ni kolla här.

Nedan kommer en kortare presentation av Astrid Lindgrens kändaste böcker:

Mer läsning