Sällskapsspel för barn 3-6 år - (15 Tips på roliga spel för små barn)

Sällskapsspel för barn 3-6 år - (15 Tips på roliga spel för små barn)
Senast uppdaterad: 10 februari 2024

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Att sätta sig ner och spela ett traditionellt sällskapsspel kan vara både mysigt och roligt för hela familjen. I denna artikel så tipsar vi om flera roliga sällskapsspel för barn i åldrarna 3-6 år. Det är båda spel som barnen kan spela själva och spel där hela familjen kan delta.

Att få barnen att börja spela sällskapsspel är ett utmärkt alternativ till skärmtid. Brädspelen för barn är ofta både roliga och lärorika och du som vuxen kan också delta och få glädje av sällskapsspelet.

Regniga dagar, lata dagar på semestern eller när barnen har tråkigt. Tillfällena att plocka fram familjespelen är många och när ni väl har hittat några favoriter så kan sällskapsspelen skänka väldigt mycket underhållning för hela familjen.

Vilka sällskapsspel för barn är bäst då? Det är självklart en fråga om tycke och smak men det finns en del brädspel som går hem hos väldigt många. Vår lista fokuserar på spel för barn som är mellan 3-6 år.

I vår lista över roliga spel för barn så hittar ni klassiska sällskapsspel som ni känner igen från när ni själva var små men också de barnspel som de senaste åren har vunnit priser som bästa barnspel och toppat försäljningslistorna.

 

7 Roliga barnspel för åldern 3-4 år

Här har vi samlat de bästa barnspelen för barn mellan 3 år och 4 år. Självklart kan spelen också uppskattas av äldre barn men här listar vi spel som har rekommenderat från-ålder på 3 eller 4 år.

Mitt första spel - Var är katten?

Mitt första spel - Var är katten?

Var är katten är ett barnspel i serien "Mitt första spel" som riktar sig till små barn.

I spelet ska deltagarna leta efter katterna bland all 30 brickorna som föreställer antingen katter eller möss. Baksidan på brickorna har olika färger och hjälper barnet i att lära färger. Ett enkelt och rolig sällskapsspel för barn som passar utmärkt för dig som vill introducera ett spel för barn.

 • Antal spelare: 2-4 st
 • Från 3 år
Bamse 4 i rad

Bamse 4 i rad

Älskade Bamse har många roliga spel för små barn!

I det här Bamsespelet ska deltagarna kasta tärningarna och lägga en honungsburk på spelbrickan enligt den bild som tärningen visar.

Först till fyra likadana burkar i rad vinner!

 • Antal spelare: 2-4
 • Rekommenderad ålder: Från 3 år
Bajsspelet

Bajsspelet

Kiss och bajs är ett ämne som många 3- och 4-åringar inte kan få för mycket av. Bajsspelet har tagit fasta på denna fascination och gjort ett humoristiskt spel på temat som passar både stora och små.

Bajskorvarna tävlar mot varandra på en rolig bana där pruttljud och mycket annat gör spelet till en spännande tillställning med mycket humor. Den deltagare som först kommer till toaletten vinner!

 • Från 3 år
Sommarskuggan Barnspel

Sommarskuggan Barnspel

Populära Sommarskuggan från SVT:s uppskattade sommarlovsprogram finns också som brädspel.

Spelet inleds med att alla drar ett kort som de inte visar för någon annan, en av deltagarna har fått Sommarskuggan-kortet och  de andra spelarna ska försöka fånga Sommarskuggan.

Om spelaren som är Sommarskuggan blir först att springa av spelbrädan så vinner den spelaren annars är det den som fångar Sommarskuggan som vinner. 

 • Ålder (från): 4 år
 • Antal spelare: 3-4 
 • Speltid: 30+ minuter
Lilla Tjuv och Polis

Lilla Tjuv och Polis

Tjuv och polis är ett klassiskt ALGA-spel som ni säkert känner igen från förr, "Lilla tjuv och polis" är en förenklad version av detta klassiska brädspel för barn.

Deltagarna som är poliser ska fånga de busiga bovarna. Men det är inte helt enkelt för poliserna utan de måste lista ut vilka bovar som är snälla och vilka som är de verkliga bovarna.

Det här är ett roligt sällskapspel för hela familjen!

 • För 2-4 spelare.
 • Rekommenderad ålder: Från 4 år.
Foto Fish

Foto Fish

Foto fish fick pris som årets barnspel 2021!

I Foto fish så kastar deltagarna tärningen och använder kameraramen för att hitta den fisk som visas på tärningen på spelbrädan. Spelaren som är snabbast får lägga till en stor bit till sin egen fisk och de andra spelarna som hittar rätt bild kan lägga till en mindre bit.

Vinner gör den spelare som snabbast fyller alla bitar till sin fisk. Spelet har olika svårighetsgrader och kan lätt anpassas efter deltagarnas förmåga. Ett utmärkt spel som uppskattas av hela familjen och kan spelas om och om igen i flera år

 • Ålder: Från 4 år
 • Antal spelare: 2-4 st
 • Speltid: ca 15 minuter
Kurragömma i Safariparken

Kurragömma i Safariparken

Ytterligare ett spel som blivit belönat med Årets Barnspel, Kurragömma i Safariparken vann priset år 2020.

I spelet ska deltagarna hitta djuren som gömt sig i djurparken. Spelplanen har två olika sidor och kan pusslas om för att se annorlunda ut inför varje spelomgång.

Leta rätt på djuren som visas på spelkortet och få ett djur som belöning om du hinner före de andra spelarna. 

 • Antal spelare: 2-4 st
 • Rekommenderas från 4 år
 • Speltid: ca 15-20 minuter

8 Roliga barnspel för åldern 5-6 år

Här har vi samlat de bästa barnspelen enligt oss med rekommenderad från-ålder 5 år eller 6 år. En skön blandning av klassiska brädspel för barn blandat med nyare favoriter.

Musse & Helium Jakten på guldosten

Musse & Helium Jakten på guldosten

Nu har Camilla Brincks populära böcker med Musse & Helium äntligen blivit spel.

I spelet, Jakten på Guldosten försöker deltagarna att hitta Guldosten och föra den i säkerhet. Spelet kräver både tur, mod och list.

Ett spännande spel där barnen får träna både koncentration och fokus. 

 • Rekommenderas från 5 år
 • Antal spelare: 2-5 st
Mix Max

Mix Max

Mix Max är det klassiska spelet där hatt, huvud, bål, ben och skor ska kombineras ihop!

Ett knasigt och roligt spel som barnen älskar och kan spela om och igen utan att tröttna. Blanda korten och börja kombinera ihop era karaktärer.

 • Antal spelare: 2-6st
 • Från 5 år
 • Speltid ca 20 min.
Fiskespelet

Fiskespelet

Algas Fiskespel är ytterligare en klassiker till barnspel som ni säkerligen själva har spelat som barn

Nästan 50 fiskar simmar runt i dammen och det gäller att vara snabb när fiskarna ska fångas. Ett fartfyllt spel som är både klurigt och roligt. Fiskespelet släpptes första gången redan på 80-talet och har fortsatt att säljas världen över sedan dess!

 • Antal spelare: 2-4
 • Från 5 år.
Kalaha

Kalaha

I Kalaha ska deltagarna flytta runt spelets 72 kulor för att få så många som möjligt i sen egen skål.

Detta är ett taktiskt brädspel för barn som spelades redan på faraonernas tid. Ett spel som håller även vuxna sysselsatta i spänning!

 • Antal spelare: 2
 • Från 5 år
Barnens Alfapet

Barnens Alfapet

Alfapet i en specialanpassas version för barn!

Barnens alfapet innehåller två olika spel. En version för barn som har lärt sig att skriva lite grann och en version för de barn som börjar att lära sig om bokstäver.

Ett roligt spel som kombinerar lärande med roligt spelande.

 • Antal spelare: 2-4
 • Rekommenderad ålder: Från 5 år
Twister

Twister

Twister behöver knappast någon närmare presentation, lägg fram spelmattan och få upp alla ur soffan!

Slå på snurran och se var din kroppsdel ska ta vägen. Om en spelares knä eller armbåge rör vid mattan eller ramlar, är de ute. Den sista stående spelaren vinner!

 • Antal spelare: 2-4 st
 • Från 6 år
Vem där?

Vem där?

Återupplev dina egna barndomsminnen och låt dina barn och barnbarn spela gissningsspelet Vem där.

I spelet så drar varje spelare ett hemligt figurkort och motspelaren ska med hjälp av Ja- och Nej-frågor försöka lista ut vilken person den andra deltagaren har på sitt kort. I denna version hittar ni både nya karaktärer men också figurer som de äldre känner igen från tidigare utgåvor.

 • Antal spelare: 2
 • Från 6 år
Den Försvunna Diamanten

Den Försvunna Diamanten

Leta efter den försvunna diamanten, världens största diamant, Afrikas Stjärna. Den deltagare som först hittar diamanten och återlämnar den till den mystiska uppdragsgivare vinner.

En fartfyllt och spännande skattjakt som utspelar sig i Afrika. Jakten på Den Försvunna Diamanten har pågått i över 40 år.

 • Antal spelare: 2-5 st
 • Rekommenderad ålder: Från 6 år

Vilken ålder kan barn börja spela sällskapsspel?

De spel som vi rekommenderar här är för barn från 3 års ålder och uppåt. Det finns barnsspel med rekommenderad ålder från 2 år. Så någonstans mellan 2 år och 3 år skulle vi säga är ett bra riktmärke för när barn kan börja spela sällskapsspel.

Självklart så är det väldigt enkla spel som ofta innehåller element som att hitta och samla saker. När spelen blir lite mer avancerade och deltagarna behöver förhålla sig till ett regelverk så är det ofta från 5-6 år. 

Det här är bra riktlinjer att förhålla sig till när ni ska välja spel för era barn. Självklart så känner ni som föräldrar era barn bäst och se den rekommenderade åldern just för vad det är. Glöm inte heller bort spelen bara för att de inte fungerade första gången, barn i den här åldern kan snabbt ändra intressen så ge inte upp om det nyinköpta spelet inte är någon succé första gången.

När ni ska introducera spel för barnen första gången kan det vara bra att välja ett spel med karaktärer eller föremål som ni vet barnet tycker om. Om ditt barn till exempel gillar Bamse så välj då gärna ett Bamsespel för att fånga barnets intresse enklare. 

Mer läsning