Allt om alla Sommarskuggan-böcker och spännande fakta [2024]

Allt om alla Sommarskuggan-böcker och spännande fakta [2024]
Senast uppdaterad: 10 februari 2024

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Den omåttligt populära figuren Sommarskuggan syns inte bara i TV-rutan utan finns också i bokform. Det finns inte bara en Sommarskuggan bok utan flera! Här ger vi er allt ni behöver veta om böckerna.

Min bästa bok

Innehåll

Sommarskuggan visades för första gången 2016 på SVT i programmet sommarlov och blev snabbt ett populärt inslag. Den busiga figuren fick efter genombrottet ett eget TV-program som också blev en succé och det var i samband med det som skaparen Tina Mackic började bygga upp en hel värld kring Sommarskuggan.

Kort därefter började Mackic även skriva på första boken med Sommarskuggan. I den här artikeln så ger vi er allt om alla böckerna och annan rolig fakta om den så spännande och läskiga världen med Sommarskuggan. 

Alla böcker med Sommarskuggan

Den första boken i serien Sommarskuggan släpptes 2019, alltså tre år efter att figuren hade introducerats i sommarlovs-TV för första gången. Det var nog många barn som inte kunde få nog av de spännande berättelserna och böckerna har varit väldigt populära bland yngre läsare. Här listar vi alla böcker som hittills släppts.

Alla sommarskuggan böcker i ordning:

Författaren Tina Mackic

Författare till böckerna med Sommarskuggan är Tina Mackic som också är manusförfattare och regissör till TV-serien. Tina jobbade med TV-programmet Sommarlov 2015, alltså redan innan hon skapade Sommarskuggan. Det var inför sommarlovet 2016 som Tina kom på idéen till Sommarskuggan då de planerade att införa en ny skurk i programmet. 

Från början var tanken att programmet bara skulle leva en sommar men när det blev en sån succé så var det inget snack om att figurerna skulle leva vidare. Första boken släppte Tina Mackic 2019 och de har liksom programmet blivit väldigt populära bland yngre barn. Boken var faktiskt Mackics debut som barnboksförfattare.

Utöver att skriva manus och författa böckerna i bokserien så har Tina Mackic också varit med och tagit fram adventskalender och pysselböcker med Sommarskuggan.

Hur många böcker med Sommarskuggan finns det?

Det finns idag fyra böcker i bokserien som har givits ut eller annonserats. Som vi skrev ovan så finns det även andra typer av aktivitetsböcker som till exempel pysselböcker.

Vilken ålder lämpar sig Sommarskuggan böckerna för?

Rekommenderad ålder enligt förlaget är 6 till 9 år men även barn som är något yngre och defintivt äldre kommer att ha behållning av böckerna. 

När släpps Sommarskuggan bok 4?

Sommarskuggan och slottsbuset bok nummer fyra kommer 2:a September 2022

Vilka har varit sommarskuggan?

I TV-serien med Sommarskuggan så är det alltid en gissningslek vem det är som gömmer sig bakom dräkten. Det brukar vanligtvis vara någon SVT-profil som många barn känner till. Här presenterar vi alla som varit sommarskuggan sen första året det sändes i TV.

  • Nummer 1 - Sommarskuggan 2016 spelades av Jonas Karlström Hay
  • Nummer 2 - Sommarskuggan 2017 spelades av Malin Olsson
  • Nummer 3 - Sommarskuggan 2018 spelades av Caroline Hermansson
  • Nummer 4 - Sommarskuggan 2019 spelades av Hasse Andersson
  • Nummer 5 - Sommarskuggan 2020 spelades av David Sundin
  • Nummer 6 - Sommarskuggan 2021 spelades av Marianne Mörck
  • Nummer 7 - Sommarskuggan 2022 spelades av artisten Tusse vars fullständiga namn är Tousin Chiza

Mer läsning