Snabbguide till alla Tsatsiki böcker i rätt ordning

Snabbguide till alla Tsatsiki böcker i rätt ordning
Senast uppdaterad: 10 februari 2024

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Tsatsiki böckerna om den lilla killen med stora och små bekymmer har gjort stor succé och är läsning med hög igenkänningsfaktor för barn. Här ger vi er en snabbguide till Tsatsiki böcker som släppts.

Min bästa bok

Böckerna om Tsatsiki är skriven av författaren Moni Nilsson. I den första Tsatsiki boken är han omkring 8 år gammal. Läsaren får följa Tsatsiki, eller Tobias som han egentligen heter. Han bor tillsammans med sin mamma i Stockholm och har en pappa någonstans i Grekland som är bläckfisksfiskare.

Trots hans ovanliga namn så är han en helt vanlig ung kille som funderar mycket på vem han är, kompisar och inte minst tjejer. Förutom att Tsatsiki är huvudpersonen får vi också lära känna hans kompis Per Hammar, morsan, farsan, morsans kille Göran, Maria som Tsatsiki är förtjust i och Mårten som är en mobbare på skolan.

Böckerna blev väldigt populära och blev även till film och de slog igenom stort när de kom i slutet på 1990-talet/ början av 2000-talet . Trots att de första böckerna kom på 90-talet är böckerna om Tsatsiki fortsatt populära idag. Böckerna riktar sig till barn i 6-9 årsåldern men även äldre barn i 12-årsåldern eftersom de berör ämnen som barn i den åldern går igenom.

Alla Tsatsiki böcker

Idag finns det totalt 8 böcker om Tsatsiki. I den här delen får du en kort genomgång på vad alla böcker handlar om.

De kommer i kronologisk ordning för att du enklare ska kunna ha koll på i vilken ordning böckerna är publicerade. Men du behöver nödvändigtvis inte läsa dem i rätt ordning för att njuta av dem.

Tsatsiki Böckerna i rätt ordning

Här är alla Tsatsiki-böcker i rätt ordning:

  1. Tsatsiki och morsan
  2. Tsatsiki och farsan
  3. Bara Tsatsiki
  4. Tsatsiki och kärleken
  5. Tsatsiki och Retzina
  6. Tsatsiki och Hammarn
  7. Tsatsiki och olivkriget
  8. Tsatsiki och Älva

De fem första böckerna släpptes under nittiotalet mitt och de tre sista böckerna i serien släpptes 2015 och 2016

Författaren till Tsatsiki - Moni Nilsson- Brännström

Författaren bakom böckerna om Tsatsiki heter Moni-Nilsson Brännström som från början hette Monica Nilsson. Hon föddes år 1955 i Brännkyrka men är uppvuxen i Stockholm.

Hon gav ut den första boken om Tsatsiki år 1995. Böckerna om Tsatsiki har hon gjort tillsammans med Sara Sheppard som står för illustrationerna. Sheppard är en väldigt omtyckt barnboksillustratör och har skapat flera populära faktaböcker för små barn.

Utöver böckerna om Tsatsiki har hon skrivit flera andra böcker inom barn och ungdomskategorin.

Moni Nilsson har suttit i Svenska barnboksakademin och var initiativtagare till barnkulturprojektet Palatset. Moni har genom åren blivit belönad med många priser och utmärkelser.

Mer läsning