Stor guide till alla Katitzi-böcker i rätt ordning

Stor guide till alla Katitzi-böcker i rätt ordning
Senast uppdaterad: 10 februari 2024

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Katitzi böckerna har sedan de släpptes på 60-talet fängslat mängder av bokälskande barn. Böckerna tar upp ständigt aktuella frågor för barn så som fördomar, rättvisa och utanförskap. Här guidar vi dig genom alla 13 Katitzi böcker.

Min bästa bok

Katitzi är huvudpersonen i böckerna som har fått sina namn därefter. Katitzi är ett romskt smeknamn för Katarina vilket också är förnamnet som författaren av böckerna har. 

Det finns totalt 13 böcker om Katitzi och den senaste boken kom ut år 1980 och den första boken släpptes redan år 1969. Den fick komma att heta "Katitzi". Böckerna handlar helt enkelt om Katitzi och hennes liv och hur hon upplever livet som ung romsk flicka i Sverige.

När böckerna utspelades, det vill säga på 40- och 50-talet hade man en helt annan syn på romer som bodde i Sverige och det är under denna tid som böckerna utspelar sig i. Givetvis har en hel del förändrats idag, men Romer är fortsatt en utsatt grupp och igenkänningen i böckerna lever kvar.

Alla Katitzi böcker

Nedan kommer en kort beskrivning om alla 13 böckerna och vad de handlar om.

2015 så gjorde förlaget Natur och Kultur nyutgåvor med Katitzi böckerna och gjorde således böckerna tillgängliga för en ny generation barn. De tryckte totalt sju nya böcker där alla böcker utom en är en samlingsvolymer med två böcker i samma bok. En del av böckerna om Katitzi finns också som ljudbok.

Vill man komma över originalutgåvorna så kan vi rekommendera att kolla på begagnatmarknaden.

Katitzi böckerna i rätt ordning

Här är alla Katitzi böcker i kronologisk ordning:

 1. Katitzi
 2. Katitzi och Swing
 3. Katitzi i ormgropen
 4. Katitzi rymmer
 5. Katitzi, Rosa och Paul
 6. Katitzi i Stockholm
 7. Katitzi och Lump-nicke
 8. Katitzi i skolan
 9. Katitzi Z-1234
 10. Katitzi barnbruden
 11. Katitzi på flykt
 12. Katitzi i Gamla Stan
 13. Uppbrott

Författaren Katarina Taikon

Det var Kristina Taikon som skrev om Katitzi. Taikon använde sitt eget liv som referenspunkt när hon skrev böckerna. Det var hennes sätt att berätta för världen hur det var när hon växte upp och vad hon fick leva.

Med Katitzi böckerna blev hon en känd författare och kämpade för romernas rättigheter i Sverige och världen. Med böckernas hjälp var förhoppningen om att nå ut till fler människor och att skildra hur det var att växa upp som ung romsk flicka i Sverige under den tid då böckerna utspelades.

Mer läsning