8 Bra böcker om att börja skolan [2024]

8 Bra böcker om att börja skolan [2024]
Senast uppdaterad: 10 februari 2024

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Närmar sig skolstarten för ditt barn? Då kan en bok om att börja skolan vara ett utmärkt sätt att lätta på nervositeten och en bra hjälp i att börja förbereda sig på skolstart. Här ger vi er 7 tips på bra böcker som handlar om att börja skolan!

Min bästa bok

Innehåll

Att börja skolan eller förskoleklass är garanterat en av de största händelserna som hänt i ditt barns liv. Funderingarna är många och känslorna kan vara blandade. Att läsa om att börja skolan i en bok kan hjälpa både dig och ditt barn med att få svar på många av de frågor som barnet funderar över.

Det kan vara praktiska saker som hur det fungerar med till exempel lektioner, raster, gympa och fritids. Det kan också vara funderingar på hur man ska få nya kompisar om man kanske inte redan känner någon som redan går i klassen? Det här är ämnen som ni kan läsa om i de böcker om att börja skolan som vi tipsar om här.

Det här är böcker som lämpar sig bra för högläsning tillsammans med ditt barn så det spelar ingen roll om ditt barn kan läsa själv eller ej.

Våra tips på de bästa börja skolan böckerna

Här listar vi de böcker om att börja skolan som vi tycker är bäst just nu. Det är en blandad skara böcker som behandlar allt från hur det fungerar i skolan men också mer jobbiga ämnen så som berättelser om mobbning och utanförskap.

Om ni är ute efter en mer praktisk bok om att börja förskoleklass så tänk på att köpa en bok som är relativt nyutgiven då saker och ting faktiskt förändras i skolans värld.

Vanliga frågor inför skolstart

Här har vi samlat vanliga frågor som ofta ställs inför skolstarten. Saknar du någon fråga så tveka inte att kontakta oss så lägger vi till den.

Hur fungerar det att börja förskoleklass?

Förskoleklassen kan ses som en blandning av förskola och skolan. Att gå i förskoleklass blir en behaglig början innan allvaret börjar i första klass. Barnen blir bekväma i skolmiljön och får börja med lättare undervisning, gymnastik, äta i skolmatsal och leka på skolgården.

För barnen så känns det dock inte alltid som en mjukstart inför skolstarten då det är ett stort kliv att ta när man ska byta från en trygg förskolemiljö till en skolgård där man plötsligt är yngst. Därför är skolstarten ofta något som förknippas med blandade känslor. 

En annan viktig sak att tänka på för dig som förälder är att i förskoleklass så gäller skolplikt det vill säga att förskoleklassen är obligatorisk och inget som du som förälder kan välja om ditt barn ska gå i eller ej.

Vad behöver man för något inför skolstart?

Förskoleklassen och förskolan skiljer ju sig åt en del och förutom att införskaffa en bra bok om att börja skolan så behöver ni ofta köpa på er en del nya grejer som barnet behöver i skolan. 

Vissa av sakerna i vår lista har ni kanske sen innan men ni kan se det som en checklista på saker som kan vara bra att ha inför skolstarten.

Mer läsning