Barnböcker 1 år - (Vi tipsar om bra böcker för 1-åringar) [2024]

Barnböcker 1 år - (Vi tipsar om bra böcker för 1-åringar) [2024]
Senast uppdaterad: 10 februari 2024

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Letar du efter barnböcker till en 1-åring? Då har du kommit rätt! I den här artikeln så ger vi våra bästa tips på böcker till barn som är 1 år.

Min bästa bok

Innehåll

Att läsa tillsammans med barn är både roligt och viktigt för barnet. Det stimulerar flera sinnen hos barnet och kan vara en mysig och lugn stund tillsammans för dig och barnet. Det är inte lätt att välja böcker för barn då utbudet är enormt och eftersom att böcker för 1-åringar främst består av bilder så är det inte lätt att veta vilka böcker som barnen gillar.

Självklart är inte alla barn lika och gillar samma böcker men i den här artikeln så har vi valt ut elva barnböcker som vi vet att många 1-åringar tycker om. Vi hoppas att du ska hitta några intressanta barnböcker för 1-åringar oavsett om du tänker köpa en bok till ditt eget barn eller om boken är tänkt som present.

Våra tips på barnböcker för 1-åringar

Här listar vi våra favoriter i kategorin barnböcker 1 år.

Vad gillar barn som är 1 år för böcker?

Barn som är 1 år gamla gillar böcker där de kan se och få sätta på ord på saker som de känner och upplever i deras vardag. Böckerna måste vara tåliga, gärna gjorda av tjock kartong eller mjuk plast. För 1-åringar gillar inte bara att läsa böcker de kommer också vilja äta, kasta, banka och bläddra i böckerna och då gäller det att ha en barnbok som tål den typen av utforskning. 

Färgstarka illustrationer eller bilder på verkliga föremål är populärt och gör det lättare för barnet att hänga med.

Texterna i böckerna är ofta väldigt korta men är egentligen ganska oväsentliga för barn som är 1 år gamla då läsning kommer senare i barnets utveckling. Texterna är mer där för dig som vuxen så att du kan hjälpa barnet att sätta ord på de bilder som de ser. 

Om du som vuxen känner att du har svårt att fantisera ihop berättelser baserat på bilder så kan det vara ett bra tips att köpa barnböcker som har något mer text.

Varför är det viktigt att läsa för barn som är 1 år?

Att läsa tillsammans med din 1-åring är en mysig stund tillsammans både för ditt barn och dig som vuxen. Gör det lite extra mysigt med kuddar och öka mysfaktorn. 

Vid högläsning för ditt barn så blir det lättare för 1-åringen att förstå då den vuxne pratar långsamt och tydligt. Genom högläsning så ökar du möjligheterna för barnet att bygga upp sitt ordförråd. Ett barn som är 1 år har ofta inte något större ordförråd och därför är det bra om böckerna som du läser är anpassade just för en 1-åring. Texterna och bilderna i de böckerna ligger på en språknivå som barnet kan känna igen sig i och gör det lättare att lära sig nya ord.

Här listar vi flera anledningar till varför du ska läsa med ditt barn:

  • Skapar trygghet och närhet
  • Stimulerar språkutvecklingen
  • Hjälper barnet att förstå sin omvärld
  • Övar hjärnan på att skapa egna bilder och berättelser
  • Roligt och underhållande
  • Skapar igenkänning

Hur läser man för ett barn som är 1 år?

Som vi nämner ovan så är högläsning bra på flera olika sätt för ditt barn. Barnböckerna för 1-åringar innehåller ju dock inte så mycket text utan det är mer fokus på bilder. Du som vuxen kan själv använda din fantasi för att berätta vad det är ni ser på bilderna.

Fråga gärna barnet vad det är hen ser och fråga barnet var olika föremål är. Tänk på att ge ditt barn tid innan det svarar så att de hinner bearbeta dina frågor. När ni tittar i böckerna så kan du hjälpa barnet med att ljuda hur olika saker låter. Många av de här tipsen kommer naturligt om ni har en barnbok som är anpassad för 1-åringar. I de böckerna så är det mycket fokus på att peka ut föremål och att lära sig hur olika ting låter.

Var inte rädd för att du upprepar dig när du läser för en 1-åring. Barn gillar upprepning och det är också ett väldigt bra sätt för dem att lära sig. Repetition är kunskapens moder brukar man ju säga och det gäller i allra högsta grad även för mindre barn.

Om du känner dig osäker på din förmåga att högläsa så är det inget hinder. Ditt barn kommer inte döma dig och de gillar att du ger av din tid och barn älskar sina föräldrars röster. Försök att inte tänka på hur du låter utan låt bokens innehåll göra jobbet åt dig.

När kan man börja läsa för barn?

Du kan börja läsa väldigt tidigt för ditt barn och det finns egentligen ingen speciell ålder då det är rätt att börja läsa för ditt barn. Många böcker har starka kontraster vilket gör det enklare för barnet att fokusera på bokens bilder. Tänk på att ta pauser om du märker att barnet har problem att koncentrera sig.

1-åringar har kommit så pass långt i sin utveckling att det inte ska vara några problem att läsa för dem. Ett tips är att ha korta lässtunder ofta än att ha långa lässtunder då barnets förmåga att koncentrera sig längre stunder inte brukar vara så bra vid den här åldern.

Referenser

Bokstart.se - Kulturrådet
Göteborgs stad - Biblioteken

Mer läsning