Vi tipsar om de bästa barnböckerna för 2-åringar [2024]

Vi tipsar om de bästa barnböckerna för 2-åringar [2024]
Senast uppdaterad: 10 februari 2024

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Är du på jakt efter böcker till en 2-åring? Då har du kommit helt rätt. I den här artikeln så ger vi tips på 12 barnböcker som passar barn som är omkring 2 år gamla.

Min bästa bok

Innehåll

Att läsa tillsammans med sitt barn är något som väldigt många 2-åringar tycker både är roligt och ger stimulans. Det stimulerar flera sinnen hos ditt barn och kan vara en rolig och fridfull stund tillsammans för dig och ditt barn.

Kanske har du och ditt barn redan kommit igång med läsningen tillsammans och du letar efter tips på barnböcker som ni kan ta nästa steg med i er läsning tillsammans. Eller så är du bara ute efter att hitta bra böcker för barn som är 2 år.

Oavsett vilken anledning du hittat hit för så är vi säkra på att du kommer hitta bra böcker för små barn i den här artikeln. Vi har valt ut böcker som vi vet att många barn gillar och kan förhoppningsvis hjälpa er i gallringen av det enorma utbudet av barnböcker för små barn.

Våra tips på barnböcker för 2-åringar

Här listar vi våra favoriter i genren barnböcker 2 år.

Vad gillar barn som är 2 år för böcker?

I den här åldern kan du som förälder ibland ha börjat se tecken på vilken typ av böcker som din 2-åring gillar. Vanligt är att barn som är 2 år gamla gillar böcker där de kan känna igen sig i bilderna och berättelserna som finns i boken.

Det hjälper barnet att bearbeta allt som de upplever om dagarna. Välj gärna barnböcker med saker som du vet att ditt barn har intresse för. Det kommer göra läsningen ännu roligare!

I artikeln så tipsar vi om 12 böcker som vi vet att många 2-åringar tycker om. Böckernas handling är ofta banal men barnen kan ofta känna igen sig i böckerna då det tar upp vardagliga sysslor som till exempel att vara på förskolan och att börja gå på pottan.

Barnböcker för 2-åringar innehåller vanligtvis ganska så lite text tillsammans med stora färgglada bilder. Det är ingen slump att det är så då barn som är 2 år allt som oftast ännu inte har börjat bli nyfikna på ord och bokstäver.

Men textinnehållet hjälper dig som förälder att berätta berättelsen som författaren vill förmedla och tillsammans med de roliga bilderna så väcker det en nyfikenhet hos barnet att läsa.

När det kommer till bokens utformning så finns de flesta böckerna som vi tipsar om i artikeln både som hårda kartongböcker och som inbundna böcker. Så beroende på hur er 2-åring brukar behandla böckerna så kan ni själv välja det som ni tror blir bäst för ert barn.

Varför är det viktigt att läsa för barn som är 2 år?

Att läsa för ditt barn som är 2 år kommer ge ditt barn flera viktiga verktyg som de kommer att ha glädje och nytta av genom livet.

Genom läsningen av böcker så hjälper du ditt barn att utveckla olika färdigheter som förståelse, minne, problemlösning och analys. Läsandet är helt enkelt väldigt nyttigt att få in i er barnuppfostran.

Om du märker att din 2-åring har fått en favoritbok så är det ett tecken på att de minns berättelsen och att de tycker om det som händer i boken. 

När barn är 2 år gamla så har de oftast börjat att bygga upp ett litet ordförråd. Att läsa böcker för din 2-åring kommer hjälpa barnet att utöka sitt ordförråd ytterligare.

Förmågan att koncentrera sig på en och samma sak under längre stunder kan vara svårt får många barn. Att läsa för ditt barn som är 2 år kan hjälpa dem med att öka koncentrationsförmågan och att kunna fokusera lite längre stunder på en och samma sak.

Här är en lista på flera anledningar till varför du ska läsa för din 2-åring:

  • Ökar ordförrådet
  • Ger lugna stunder för dig och ditt barn
  • Roliga stunder som bjuder in till skratt
  • Ökar koncentrationsförmågan
  • Förbättrar barnets kreativa förmågor
  • Skapar igenkänning

Hur läser man för ett barn som är 2 år?

När du läser för din 2-åring så är det jättebra om du kan få ditt barn involverat i läsningen. På så sätt så kommer 2-åringen att tycka att era lässtunder blir ännu roligare.

Bläddra långsamt mellan sidorna, stanna upp och prata om innehållet i boken. Inte bara texten utan även bilderna. Fråga ditt barn vad de ser och hur de upplever bokens innehåll.

Böckerna för tvååringar består ju vanligtvis av stora fina bilder och ganska så lite text. Försök att utnyttja det och genom att själv ställa frågor så kommer du uppmuntra barnet till att så småningom börja ställa frågor själv om bokens innehåll.

Om du själv inte är så bekväm med att läsa högt för din 2-åring så försök att lägga det åt sidan. Ditt barn kommer inte att tycka att du läser dåligt. Barnet älskar sina föräldrar och närståendes röster och kommer bli glad bara över att få höra dig läsa för hen.

Kom ihåg att det aldrig är för tidigt eller för sent för att börja läsa med ditt barn. Har du inte kommit igång ännu så hoppas vi att den här artikeln ska hjälpa dig med tips på barnböcker och råd om hur och varför du ska läsa med ditt barn.

Referenser

1177 - Barnets utveckling 2-3 år
Ugglo -
Ugglo.se

Mer läsning