Ljudbok för barn - 15 ljudböcker som barn älskar [2024]

Ljudbok för barn - 15 ljudböcker som barn älskar [2024]
Senast uppdaterad: 10 februari 2024

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Behöver ni hjälp med att hitta en spännande ljudbok för ert barn? Då har ni kommit rätt! Här tipsar vi om ljudböcker för barn som alltid går hem. En blandning av klassiska ljudböcker och nyare utgåvor.

Min bästa bok

15 tips på bra ljudböcker för barn!

Här var vi samlat våra tips på barnböcker som finns som ljudbok. Många av böckerna är en del i en serie så hittar ni en ljudbok som ni gillar så har ni många timmar av spännande lyssning framför er. 

Tipsen riktar sig främst till barn i åldrarna 5 år tll 10 år. Läsålder skrivs ut vid varje ljudbok!

Vilken ljudbokstjänst är bäst för barn?

Enligt oss så är det mestadels en fråga om tycke och smak. Alla ljudbokstjänster som vi rekommenderar i artikeln har ett brett utbud av ljudböcker för barn och är reklamfria.

Vilken ljudbokstjänst som är bäst blir därför mycket en fråga om tycke och smak när det kommer till vilken av apparna som du och ditt barn tycker bäst om.

Det som är väldigt bra med alla ljudbokstjänster som vi länkar till är att ni får en gratis provperiod och på så sätt får tid på er att lära känna apparna och dess utbud innan ni behöver bestämma er om ni vill prenumerera vidare på ljudboksappen.

Tips - Utnyttjar du gratisperioden hos alla de ljudbokstjänster som vi rekommenderar så får du flera månaders gratis lyssning!

När kan barn lyssna på ljudböcker?

I en studie som gick igenom användardata hos ljudbokstjänsterna utförd av forskare vid Uppsala Universitet så framkom det tydligt att det var barn i åldern 6-9 år som är de största konsumenterna av ljudböcker.

Så svaret på frågan när barn kan lyssna på ljudböcker är strax innan 6-års åldern. Självklart är det här väldigt individuellt och du som förälder känner ditt barn bäst.

Vissa barn som är yngre än 6 år har väldigt bra koncentrationsförmåga och kan definitivt lyssna på en ljudbok och ta till sig av ljudböckernas innehål medan andra barn har det tuffare.

Tänk på att underlätta för barnet när ni ska introducera ljudböcker i lägre ålder och låt barnet använda hörlurar vilket hjälper dem att koncentrera sig på ljudbokens innehåll.

Är ljudböcker bra för barn?

Ljudböcker är ett jättebra komplement till vanliga böcker för barn. Experter menar på att ljudböcker är ett utmärkt sätt för att skapa läslust hos barn

Ljudboken har en lägre tröskel för många barn och kan på så sätt uppmuntra barnen till att börja lyssna på böcker och på detta vis även få upp ögonen för vanliga böcker. Ljudböcker kan alltså bidra positivt till barns läsglädje!

I en forskarrapport från National Literacy Trust har forskarna kommit fram till att lyssna på ljudböcker kräver i stort sett samma kognitiva förmågor som att läsa en vanlig bok. Lyssnandet på en ljubok hjälper därmed barnet att utveckla sin läsförmåga, språkförståelse och att ta till sig ny information.

Som vuxen behöver man alltså absolut inte vara rädd för att ljudböcker ska försämra barnets förmåga att lära sig läsa. Tvärtom, ljudböcker bjuder in och hjälper barnet med läsningen!

Mer läsning