Vi tipsar om de bästa barnböckerna för 4-åringar [2024]

Vi tipsar om de bästa barnböckerna för 4-åringar [2024]
Senast uppdaterad: 10 februari 2024

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Har du svårt att välja rätt bok till ditt barn? I den här artikeln så hjälper vi dig genom att välja ut 12 barnböcker som vi vet passar barn i 4-års åldern. Vi ger också tips och råd på vad du ska tänka på när du läser med ditt barn.

Min bästa bok

Innehåll

Att välja böcker till sitt barn är inte alltid så enkelt. Ofta är böckerna kategoriserade med ett ganska brett ålderspann men för barn som är lite yngre så kan det skilja sig mycket från år till år hur långt de har kommit i sin läsutveckling.

Sen är utbudet enormt och för den som inte är så insatt i barnlitteratur kan det vara svårt att särskila vilka böcker som är bäst. Här försöker vi hjälpa dig genom att ge tips på 12 barnböcker som brukar vara populära hos 4-åringar.

Det viktigaste är dock att du kommer igång med läsningen av barnböcker med ditt barn. Det bjuder in till många roliga och mysiga stunder tillsammans. Du kommer inte ångra dig då det ger mycket för ditt barn men också för dig som vuxen.

Våra tips på barnböcker för 4-åringar

Här listar vi våra favoriter i kategorin barnböcker 4 år.

Vad gillar barn som är 4 år för böcker?

Först och främst vill vi poängtera att det är du som känner ditt barn bäst och om ni har lite läserfarenhet sen tidigare så har du förmodligen börjat lära dig vad ditt barn tycker om för typ av böcker. De barnböcker som vi tipsar om i denna artikel är av blandad karaktär och kan säkerligen ge dig inspiration om du är på jakt efter en ny bok till ditt barn.

Barn som är 4 år har ofta börjat utveckla sin fantasi på ett sätt som de inte hade när de var yngre. Detta gör att många 4-åringar gillar böcker med fantasifigurer och superhjältar med magiska krafter. Så om du märker att ditt barn har livlig fantasi så är det ett tips att satsa på böcker med till på detta tema.

En del barn har börjat ta sina första steg mot att börja läsa och för dem kan det vara stimulerande med böcker där de själva kan få vara med och läsa och ljuda bokstäver. Boken Majas Alfabet som vi tipsar om längre upp är en pedagogisk barnbok för de barn som håller på att lära sig bokstäver och alfabetet.

Tänk på att involvera ditt barn när ni införskaffar nya böcker. Det finns ofta väldigt många barnböcker med samma karaktär. Om barnet får vara med och välja bok så är det större chans att de kommer bli mer läsvilliga. Du som vuxen kan försöka hitta böcker om ett ämne som du kanske känner är viktigt med en karaktär som du vet att barnet tycker om.

Varför är det viktigt att läsa för barn som är 4 år?

Att läsa högt för ditt barn bidrar till många positiva saker. Ditt barn kommer att lära sig att läsa snabbare eftersom att barnböcker bidrar till att barnet hör många fler ord än barn vars föräldrar inte högläser för dem. En 4-åring brukar normalt sett ha ett ordförråd på cirka 1500 ord.

Barnen snappar upp och bearbetar orden och har med sig det vidare i livet. Processen att lära sig läsa kommer gå lättare för barn som fått höra många ord och på så sätt förberett sig på att se orden i tryckt format.

När ni läser tillsammans så utvecklas även barnets talspråk då de hör och lär sig av dig som vuxen när du ljudar och bildar ord utifrån bokstäverna i boken. T

Tänkt dock på att läsningen inte ska kännas pressande varken för dig eller ditt barn. Om läsandet känns jobbigt så kommer det överskugga de positiva effekterna som läsningen ger. Har ni hamnat i en sådan situation så är ett tips att läsa kortare stunder eller att läsa böcker med humoristiska inslag som du vet att ditt barn tycker om.

Här listar vi några ytterligare anledningar till att du ska läsa för ditt barn:

  • Ger lugna stunder
  • Hjälper barnet att öva hjärnan på att skapa egna bilder och berättelser
  • Skapar igenkänning
  • Ökar barnets ordförråd
  • Förbättrar koncentrationsförmågan
  • Roligt och underhållande

Hur läser man för ett barn som är 4 år?

Läs kontinuerligt med ditt barn och försök att bjuda på dig själv. Om du har roligt när du läser så kommer det att smitta av sig på ditt barn. Var inte rädd för att lägga till egna specialeffekter och ord.

Antal minuter som ni läser är inte det viktigaste utan det är att det blir av och sker ofta. Hellre ofta och kortare stund än tvärtom. Försök hitta tid varje dag om det funkar för er. 

Ett annat tips är att försöka koppla bokens handling till er egen vardag. Barnböcker utgår ofta från händelser som barn upplever till vardags. Försök att återkoppla handlingen i boken till saker som du och ditt barn upplevt. Ställ frågor och uppmuntra barnet till att reflektera högt över det ni läser.

Låt barnets fantasi flöda. Läser ni barnböcker om superhjältar så låt barnet bli involverad i handlingen genom att till exempel fråga vad barnet hade gjort om de hade haft samma superkrafter som personen i boken.

Referenser

1177 - Barnets utveckling 4-5 år
Bokunge.se - Barnets Litteracitetsutveckling(affisch)
Mina bibliotek - Läs högt för små barn

 

Mer läsning