Vi tipsar om de bästa barnböckerna för 5-åringar [2023]

Vi tipsar om de bästa barnböckerna för 5-åringar [2023]
Senast uppdaterad: 28 maj 2023

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Behöver du tips på barnböcker till din 5-åring? Vad roligt! I den här artikeln så ger dig tips på böcker som passar barn som är 5 år gamla. Vi delar också med oss av tips och råd kring hur du kan tänka om läsning med ditt barn.

Min bästa bok

Innehåll

Läsning tillsammans med sitt barn är något som kan vara riktigt mysigt och lärorikt. Att hitta och välja böcker är inte alltid helt enkelt då utbudet är stort. Åldersspannet som barnböckerna rekommenderas för i bokhandlarna är väldigt brett trots att det skiljer sig mycket i läsfärdigheter från år till år för barn i den här åldern.

I den här artikeln så hjälper vi dig på traven genom att välja ut 12 böcker för barn som vi vet att många 5-åringar tycker om.

Vi ger också tips och råd kring hur du ska tänka när du läser med din 5-åring. Så oavsett om ni är nya på det här med läsning med barn eller är igång sedan länge så finns det något för er här.

Våra tips på barnböcker för 5-åringar

Här listar vi våra favoriter i kategorin barnböcker 5 år.

Vad gillar barn som är 5 år för böcker?

Böckerna i den här artikeln är en blandad skara barnböcker som vi vet att många 5-åringar tycker om. Om det ändå känns svårt att välja böcker så kan det vara bra att involvera ditt barn i valet av barnbok. Fråga barnet vad den tycker om för något och försök välja böcker utifrån det temat. Det kan både vara specifika sagofigurer men också särskilda ämnen.

Barn i 5-års åldern gillar när de kan identifiera sig med karaktärerna och handlingen i böckerna som de läser. Det kan vara mer konkreta saker som att böckerna är i en miljö som de känner igen sig i. Det kan också vara att berättelserna delar de fantasierna som barnen har. 5-åringar har en vild fantasi och när de känner att boken delar samma tankar som dem så är det ofta en väldigt bra match.

Om ditt barn har kommit långt i sitt läsande så kan 5 år vara en bra ålder att börja introducera enklare kapitelböcker med lite mer text och mindre fokus på bilder.

Varför är det viktigt att läsa för barn som är 5 år?

Läsning hjälper din 5-åring till många positiva saker. Både mer konkreta saker som att lära sig nya ord och bokstäver men det hjälper också barnet att få en förståelse för sin omvärld och saker som sker i dess närhet. 

Om det ändå är som så att läsningen känns jobbig och som en börda så ska ni inte stressa. Försök att göra läsningen till en stund som barnet förknippar med mys och glädje. Testa att läsa kortare stunder med barnet och fråga dem vad ni kan göra för att läsningen ska bli roligare. 

Barn som är 5-år gamla har ett ordförråd på ungefär 2500 ord. Att läsa barnböcker kommer hjälpa din 5-åring att öka sitt ordförråd ytterligare. 

Fler anledningar till att läsa med ditt barn:

  • Ger lugna stunder
  • Hjälper barnet att öva hjärnan på att skapa egna bilder och berättelser
  • Skapar igenkänning
  • Underlättar barnets läsinlärning
  • Ökar koncentrationen
  • Underhållande och roligt

Hur läser man för ett barn som är 5 år?

Det viktiga är egentligen inte hur du läser utan att ni faktiskt kommer igång med läsningen tillsammans. Men om du känner dig osäker på din förmåga som högläsare så kan det vara skönt med lite tips. Tänk dock på att ditt barn älskar att höra sina föräldrars röster och det faktum att du tar dig tid är väldigt uppskattat av barnen.

Försök att ha roligt själv när du läser så kommer det smitta av sig på barnet. Var engagerad och ställ små frågor till din 5-åring som hen kan svara på. Försök att återkoppla handlingen i boken till saker som du och ditt barn upplevt genom att påminna hen om vad ni gjort.

Gör läsningen till en mysig stund. Bulla upp med kuddar i sängen eller någon hörna i ett rum. Försök att få bort andra distraktioner så att det bara blir fokus på boken, dig och barnet.

Kan 5-åringar läsa själva?

Även om det finns 5-åringar som kan läsa själva så är det ovanligt. Som med väldigt mycket när det kommer till barn så är det väldigt olika från barn till barn. Ni ska absolut inte stressa om ert barn inte ännu visar intresse för läsning, det är helt normalt.

Många barn börjar visa intresse för bokstäver och hur de låter i 5-års åldern och där är böckerna ett jättebra verktyg för att uppmuntra till mer lärande. 5-åringar kan ofta känna igen vissa ord och bokstavskombinationer som är återkommande. Till exempel känner många igen sitt namn eller ICA-loggan utan att för den delen förstå hur bokstäverna hänger ihop.

Referenser

1177 - Barnets utveckling 5-6 år
Bokunge.se - Barnets Litteracitetsutveckling(affisch)
Mina bibliotek - Läs högt för små barn
Region Uppsala - Vad är typisk läsutveckling

Mer läsning